Ръководството на Конфедерацията на независимите синдикати в България приветства засилването на пряката демокрация в страната ни. В позиция, огласена пред медиите, от КНСБ припомнят, че отдавна настояват за спешни и адекватни промени в избирателната система.
Още през март 2005 година, записахме тази своя позиция и я представихме в обществено-политическото пространство чрез Меморандум за социално-икономическото развитие на България до 2010 г. – „За силна икономика на България, за достоен труд и живот на хората”.
Чрез пропорционална система със засилен мажоритарен елемент ще има възможност да бъдат избрани силни, авторитетни, достойни и неопетнени личности, доказали своя професионализъм и опит, които ще работят за хората, гласували им това доверие, убедени са в КНСБ.
От там се надяват, че в оставащите месеци до изборите няма да надделеят конюнктурни и партийни интереси при приемането на измененията в закона за избор на народни представители. Ето защо настояваме да се подкрепи идеята за мажоритарен вот, който ще гарантира представителите на народа, в най-висшата власт, да бъдат достойни и честни хора, а не функционери, скрити в партийните листи. /БЛИЦ