Вече е налице мнението, че всеки четвърти има психичен проблем. Това е страшно, заяви днес д-р Цветолюба Генкова, директор на Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) в Ловеч, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града. Според нея статистиката за заболеваемостта е доста изкривена, тъй като диспансеризацията е, само ако пациентите желаят. У нас трябва да има реална представа от какво страда населението, за да се търси подход и да се вземат адекватни мерки, смята д-р Генкова.
До края на ноември в Ловеч ще заседава Регионалният съвет по психично здраве, на който ще бъде обсъдена информация какво прави в тази насока всяка от общините в областта, съобщи директорът на РЦЗ. Намерението е да се изготви Областен план за по-равномерно предоставяне на услуги на нуждаещите се. Сега двете психиатрични болници в Ловеч и Карлуково приемат освен нуждаещи се от лечение, и хора, които не са за там, и това е основен проблем, който трябва да решим, каза д-р Генкова.
Данните за психичното здраве на хората от Северозападния район са обезпокояващи, показало проучване. Сред факторите, които допринасят за лошия психичен статус на населението, са неблагоприятната демографска характеристика - висока смъртност, ниска раждаемост, висока детска смъртност, висока безработица.
За лечението на хора с психични проблеми вече работят нови структури като Психосоциален рехабилитационен комплекс към Държавната психоболница в Ловеч, реализиран с проект по програма ФАР. Въпреки многото проблеми около създаването на дневен център и защитено жилище към Психосоциалния рехабилитационен комплекс, нещата са уредени, занапред структурата ще се финансира от МТСП. От септември обаче е прекратена дейността на метадоновата програма към Психоболницата, която предлагаше поддържаща терапия за наркозависими.
Населението в Ловешка област не е достатъчно информирано за някои основни проблеми на психичното здраве, установила работна група от Министерството на здравеопазването. Затова до края на тази година Областният съвет по здравеопазване ще излезе в местните медии със статии на специалисти по темите за  депресията, наркомании, агресия, правата на психичноболните. В брошура ще се предостави информация къде хората с психологични проблеми могат да потърсят помощ, какви услуги се предлагат в разкрития дневен център и защитено жилище към Държавната психоболница в Ловеч, заяви още д-р Генкова.
Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ