В Москва започна безплатно масово скринингово изследване за антитела срещу коронавирус.

Изследването трябва да установи до каква степен се е развил така нареченият колективен имунитет. От резултатите ще зависи кога ще бъде отменен режимът на самоизолация.

На всеки три дни местните власти ще изпращат до 70 000 произволно избрани московчани покани да си направят новия тест в една от специално оборудваните за целта 30 поликлиники. Поканите ще се получават на електронната поща или чрез SMS.

„Новата тестова система по метода „имуноферментен анализ“ ще позволи да се правят мащабни постоянни скрининги на ситуацията в Москва, определяйки колко московчани в действителност боледуват от коронавирус или вече са го преболедували“.

Обясни кметът на града Сергей Собянин. Според него действителният брой на заразените с Covid-19 в Москва неколкократно надвишава официално регистрираните случаи. Те са над 135 000 от близо 263 000 за цяла Русия, сочат последните данни на оперативния щаб за борба с разпространението на коронавирусната инфекция.

Междувременно президентът Владимир Путин участва в онлайн церемонията по откриването на последните 8 от общо 16-те нови инфекциозни болници, които министерството на отбраната построи за по-малко от два месеца в различни региони на Русия:

„Убеден съм, че новите центрове ще ни помогнат да се борим по-ефективно с епидемията на коронавирусната инфекция и като цяло ще укрепят потенциала на системата на здравеопазване в нашите региони“.