Българската данъчна система има нужда от основно преосмисляне. Това каза за Нова тв икономистът от Икономическия институт на БАН проф. Гарабед Минасян.

„С мярка като тази с намаляването на ДДС-то в туризма и ресторантьорството трябва да паднат и цените, което означава, че се стимулира търсенето. Но търсенето в тези два сектора няма нужда от стимулиране“, коментира той.

Според Румен Гълъбинов в момента има нужда от иновативни и нестандартни решения, които да се приложат на практика. Той поясни, че ДДС в България не е променян от 20 години и посочи, че в съседни на страната ни държави имат диференциран данък „добавена стойност“. „Намаляването на ДДС, дори и по отделно ще повлияе положително във възстановяването на българската икономика“, категоричен беше Гълъбинов.

От бранша пък са доволни от падането на ДДС-то в сектора. Това обясни Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„В тази безпрецедентна криза смятаме, че това е мярка, която ще заработи ефективно в средносрочен план. Потреблението е силно засегнато от гледна точка на паниката и психологията за превантивност от този вирус. Плюсовете от намалението е и за бизнеса, и за обществото. Фирмите могат да повишат конкурентоспособността си чрез намаляване на цените. Другият начин за повишаване на конкурентоспособността е повишаване на нивото на заплащане или да подобрят гамата си от услуги“, коментира Димитров.