Младата жена и съпругът й отглеждат 30 дка с т. нар. дива пшеница в землището на великотърновското село Никюп. Уникалното жито, което произвеждат, превъзхожда останалите сортове със своите здравни ползи за човешкия организъм.

Според народната медицина лимецът се използва за превенция и лечение на диабет, сърдечно-съдови болести, рак, репродуктивни проблеми, глутенова непоносимост и куп други заболявания.

Златина е представител на онази все още малка общност у нас, която дава своя принос за връщане към позабравените традиции и водене на живот в унисон с природатаq пише borbabg.com.

Тя е родом от Плевен, но завършила психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Съпругът й пък е от Варна. През 2008 г. си купили къща и земеделска земя в Никюп. Желанието им било да се захванат със земеделие, но нито имали опит, нито идея каква точно култура да засеят.

Първоначално си направили малък гъбарник, но пазарът в селото бил твърде ограничен и пренесли препитанието в София. Поживели в столицата и макар всичко в бизнеса да вървяло, не се чувствали добре там и се върнали в Никюп. Този път твърдо били решени да обработват земята си и нямали колебания какво ще отглеждат.

„В нашето семейство се храним с лимец от много години. Тъй като се бяхме убедили в здравните му ползи, решихме да започнем да го отглеждаме за собствени нужди. Още няколко семейства обаче пожелаха да се присъединят към идеята ни и да произвеждаме и за тях.

Така с голямо желание направихме първите си крачки в земеделието, като засяхме 7 дка. Направихме сеитбата още през пролетта, защото нямахме търпение да дочакаме есента. Ожънахме същата година. Експериментът беше сполучлив. С времето увеличавахме площите и сега го сеем на 30 дка“, сподели Златина.

Младата жена разказва, че лимецът е много интересна култура. Изследователите твърдят, че с него са се хранили фараоните, траките и древните цивилизации. Има сведения, че хляб от лимец е присъствал на Тайната вечеря на Исус Христос и се явява последната храна, която е консумирал преди Кръстната му смърт.

В своята книга „Изначалният хляб“ покойният и известен билкар Емил Елмазов публикува снимка на зърно лимец, което показва енергийната му структура.

На нея се вижда светещата аура на самото зърно и оттам идва и твърдението, че това е жива храна.

„Елмазов разказва как изначалните сортове – било то зърнени култури, плодове и зеленчуци, са създадени по перфектен начин от природата и носят светлина. Колкото повече претърпяват процес на хибридизация, толкова повече светлината изчезва от храната. А тази светлина е онова, което храни човека. Затова в днешно време се наблюдават толкова много нови и различни болести, защото хората са се откъснали от това, което им е дадено от Бог“, обяснява Златина.

Споделя още, че хората в Никюп винаги са им помагали с каквото могат, а най-голямо съдействие оказва местната земеделска кооперация със засяването и ожънването, тъй като със съпруга й нямат своя техника.

Твърди, че земята в селото е плодородна и това се отразява на добива.

Той е около 200 кг/дка. „Лимецът е нискодобивна култура по принцип. В сравнение със съвременни сортове пшеница, от които може да се получи до 900 кг/дка, при лимеца изобщо не може да се говори за такива големи количества. Това определя високата му цена на пазара. Крайната цена е висока, но си заслужава, защото тук не става въпрос само за храна, а и за здраве“, казва тя.

Продукцията продават предимно на крайни потребители, но имат и клиенти фирми, които купуват по-големи количества. Извършват продажби и на хора в чужбина – в Австрия, Германия и Великобритания.

„Много наши клиенти ни откриват по повод борбата с различни заболявания и след препоръки от здравни специалисти. Обичайно те са получили наставления да изключат хляба от бяло брашно или да го заменят с такъв от лимец. Хората после ни дават обратна връзка колко по-добре се чувстват.

Това е храна, подходяща дори за бебета. Могат да се захранват с лимец.

В 100 г лимец се съдържа дневната човешка нужда от протеин, засища и държи ситост в продължение на часове. Включва витамини от групите А, Б и Е, желязо, цинк, магнезий, осем вида аминокиселини. С него може да се приготвят всички рецепти, за които се използва бяло брашно, но реално има здравословен ефект.

Природата е създала лимеца по перфектен начин. Той е култура, която не боледува. Не страда от гъбични заболявания както съвременните сортове пшеница и реално нищо не може да попречи израстването и развитието му. Не го пръскаме с химични препарати“, увери младата жена.

Успоредно с лимеца семейството отглежда и билката безсмъртниче. Решили да сеят още една култура за разнообразие и като алтернатива, ако древното жито даде слаба реколта. Избрали тази билка, защото у нас се отглежда от малко фермери, а в същото време е изключително лечебна и помага за много заболявания и страдания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук