Близо 5 години след един от най-интересните обири в България, „златната треска" в Родопите продължава. Хора от селата в Чепеларско са убедени, че 1,5 млн.лв. от удара на Жоро Милионера са заровени именно в баирите в региона, съобщи „24 Смолян”. А търсенето им просто не секва, разкриха родопчани, живеещи в района.
Мераклиите за бързо забогатяване имат още 8 години, за да намерят банкнотите. Толкова време остава на извършителя на обира на инкасо автомобила Георги Енев, за да излежи 12-годишната си присъда.

Охранителят извърши дръзкият обир през юни 2012 година. Георги работил като шофьор на инкасо автомобил в Пловдив. Той помолил колегата си да купи дюнери за обед в квартал „Кючюк Париж" и докато другият охранител пазарувал, Енев тръгнал с автомобила, който зарязал в близка пресечка, грабнал чантите и отпрашил с предварително приготвено за целта друго превозно средство.

След това поел в посока Родопите, като част от пътешествието му било хванато от улични камери. Енев изчезна безследно. Тогава се появиха множество слухове, че бил забелязан с огромна раница в района на чепеларското село Хвойна. Мъжът се предаде сам по-късно, но упорито отказа да посочи къде са парите.

Първоначално той получи 8-годишна присъда, която обаче бе увеличена от Апелативния съд в Пловдив на 12 години. До ден-днешен Жоро Милионера, както стана известен пловдивчанинът, упорито мълчи за задигнатите пари.

Твърденията на очевидци, че е видян за последно в Родопите пък още държи влага на местните. „Видяхме го след като въртяха снимките му по телевизията. Изглеждаше като човек, който препуска в планината, но не по туристически подбуди. Видимо бързаше, крачката и видът му бяха напрегнати", коментираха тогава местни родопчани. „Най-вероятно е заровил парите някъде из Родопите и тогава се е предал", добавят чепеларци.

Всички твърдения обаче се оказват напълно достатъчни за „опознавателни" походи из района, които не секват и близо пет години по-късно.
„Увеличиха се групите туристи. Все в района на Хвойна. Много родопчани също обикалят. Главната цел са гъби, но всеки се озърта за скрити места, на които евентуално могат да са парите. Като се стопи снегът и още в ранна пролет ще почнат екскурзиите за милиони", споделиха  жители на чепеларски села.

По думите им, няма начин парите да не са там щом Енев е бил забелязан последно в района. „Човекът вече можеше и да е на свобода, ако беше върнал парите. Щом лежи и мълчи, значи един ден като излезе иска да си ги прибере и да живее добре. Така, че мераклиите имат още няколко години, за да го изпреварят преди да си ги вземе обратно", усмихнато коментират родопчани.