Тази събота за десета поредна година ще се проведе култовото спортно събитие Мальовица Скай Рън. Официалният старт на всички дисциплини е в 9 сутринта пред Централната планинска школа в едноименния курорт.

Очаква се в състезанието да се включат над 400 участници. Записали са се и чужденци. Организаторите са предвидили награди за всички включили се в събитието.

Всеки, който реши да се включи в надпревата, има възможност да избере в кое състезание да премери сили. Двата маршрута са кръгови с начало и край пред Централната планинска школа в курорта. Първият и по-лек е 14,3 км дълъг и минава през Йончовото езеро, Страшното езеро, има изкачване до връх Ловница, следва хижа Мальовица. Вторият маршрут е цели 19 км и освен през обектите в първия се стига и до Елениното езеро. Той е по-предизвикателен и вероятно ще бъде избран от по-опитните участници.

За 15:30 е планирано награждаването на победителите и официалното закриване на състезанието.

В последните години в развитието на курорта Мальовица бяха инвестирани значителни средства. Обновени бяха всички ски съоръжения, както и базата за настаняване. Ски пистите с естествен сняг и многобройните планински маршрути привличат все повече туристи, както през зимата, така и през лятото.

През миналата година на ски пистите бе монтирано изцяло ново осветление, което прави вечерните спускания по снежните склонове, които са много модерни, много по-безопасни.

Ремонтиран бе и култовият хотел Мальовица. Към него бе изграден и релакс център, а от няколко седмици гостите на комплекса могат да се радват и на външен басейн с гледка към връх Мальовица.