Сдружението с нестопанска цел БАТСЗМ, обединяващо хора, чието хоби е търсенето и промиването на самородно злато, обяви, че страната ни е сред най-богатите на ценния метал в Европа, пише Actualno.com.

Сдружението има сайт, съдържащ ценна за златотърсачите информация, на който може да откриете и карта с точното местоположение на находищата на злато, които се оказват стотици – сериозен брой на фона на малката територия на страната ни.

Оказва се, че самородно злато може да откриете както в реките, така и в планината, като то е разпръснато почти по територията на цялата страна. И все пак – къде има най-много злато в България и в кои райони са концентрирани най-много злати находища у нас?

Къде има най-много злато в България?

Находища на самородно злато откриваме в почти всички области на страната, като най-бедни на злато са източните части на страната – край морския бряг. Там находища откриваме само край Бяла и Албена, както и в Странджа планина, която извисява гръдта си над южните ни черноморски курорти.

Бедна на самородно злато е и Северна България, където находищата извън тези в Русенско, Котел и Жеравна са струпани във северозападните части на страната, близо до границата в районите на Белоградчик, Вършец, Монтана, Врачанския балкан и Чипровци.

По-богати на златни находища са Централна и Южна България – областите Пазарджик, Смолян и Стара Загора и по-специално на запад от този областен град в посока Баня.

С многобройни находища се отличават районите около Първомай и Хасково и на юг от този областен град – Кърджали, Крумовград, Мадарово, Ивайловград и Ивайловградските села, разположени близо до границата ни със съседна Гърция, Баните, Златоград. В Родопите находища на злато има и в района на Асеновградските села.

Други родни планини, богати на находища на самородно злато, са Рила и Пирин, където също има разпръснати многобройни места, предпочитани от златотърсачите. Находища са струпани по маршрута между Благоевград и София, около Гоце Делчев, Огняново и Якоруда в Пирин.

Ако ви е нужен по-кратък отговор на въпроса къде има най-много злато в България, то бърз поглед на картата на златните находища красноречиво сочи струпване в централните, северозападните, югозападните части на страната и осезаемо по-малък брой находища  в североизточните части на страната, в Дунавската равнина, по Черноморското крайбрежие.

Вероятно обяснението на този факт е простичко – самородно злато се открива най-често в реките и в планините, което прави Дунавската равнина и бреговете на Черно море много по-бедни на злато.

Какво да имате предвид при търсене на самородно злато?

Подобно на всяко хоби, търсенето на злато изисква време, усилия и средства, макар да не е скъпо оборудването. Необходимо е и познаване на действащото законодателство в страната с оглед недопускане на нарушаването му.

Ако смятате да практикувате това хоби, имайте предвид, че търсенето на злато е забранено на територията на исторически обекти, археологически обекти, резервати, защитени местности и природни паркове на територията на страната.

Най-голям шанс за откриване на самородно злато има:

  • в по-големите потоци и реки златото най-често се открива върху основната скала, но обикновено по дължината на тясната ивица,  наречена блага ивица,
  • в по-малките потоци златоносният чакъл най-често обхваща цялото дъно,
  • в течаща вода златото се утаява най-често при завоите и при устията на притоците,
  • в местности, богати на скали, образувани със самото застиване на земната кора, тоест пълни със стари скални масиви.

Като една от най-богатите на злато европейски държави България се посещава от гости от редица европейски страни с цел практикуване на хобито им, свързано с търсене на злато.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук