Статистическите данни за заболеваемостта от COVID-19 в Бургаска област показват в следобедните часове от деня, 26 октомври, тревожен ръст в град Карнобат, което всъщност е тенденция от миналата седмица насам, пише Флагман.бг.


Общината е в тъмночервената зона – със над 750 на 100 000 регистрирани като положителни. Действително данните от сайта на МЗ сочат Карнобат като открояваща се община с по 20-30 случая на ден спрямо два-три случая в останалите общини от Бургаска област, с изключение на община Бургас.

Населението на община Карнобат е приблизително колкото това на община Поморие – около 23-24 хиляди. 

Кметът Георги Димитров потвърди с тревога, че ще се наложи от утре да се вземат извънредни мерки. До днес включително двете големи училища – СУ „Христо Ботев“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“, са обучавали децата на ротационен принцип, но това вече е невъзможно – с цел да се опази не само тяхното здраве, но и на преподавателските състави.

„Ще бъда принуден да затворя училищата и да обявя пълен локдаун“, каза кметът. 

Димитров заяви, че 90% от всички общински служители във всички администрации са ваксинирани, изключение е направено само за тези, чието здравословно състояние зависи от вродени или придобити автоимунни заболявания. 

В социалните служби на общината ваксинацията е била извършена още в началото на есента, за да бъдат предпазени масово гражданите, ползващите техните услуги. Тече бърза, добре организирана ваксинация на работниците от сметосъбирането и сметоизвозването.

„Не мога да си позволя да пламне зараза в чистотата, градът ще бъде заринат от отпадъци и това ще създаде още по-големи огнища на зараза“, добави кметът Георги Димитров.

Той е в непрекъснат контакт с областното ръководство на РЗИ и областния управител проф. Мария Нейкова, тъй като в тежко състояние в интензивни отделения имало тревожен брой карнобатлии.