В този български град великденската трапеза ще е най-солена
Предвид масираното зареждане на всички магазини с агнешко в цялата страна продуктът е поевтинял с 1,5% до 5.5% в Пловдив, единствено в Благоевград е поскъпнал с 2,4%, отчитат статистиците.
От години агнешкото месо в Благоевград е най-скъпото в цялата страна, а през последните 6 г. то е поскъпнало с близо 3 лв./кг. Заради доста солената сума от 30-35 лв. за една плешка благоевградчани обикновено се комбинират и си купуват от съседните села агнешко по 6 лв. за килограм живо тегло. Като се вземе предвид, че рандеманът на агнешкото е около 50%, цената излиза хем малко по-евтина, отколкото е в търговската мрежа, хем купувачът е сигурен, че месото е прясно.
В Благоевград миналогодишната великденска цена държат само цените на яйцата, които варират от 22 ст. /в магазините/ до 30 ст. /на пазара/ бройката. И тук Благоевград е с най-високата цена, защото във Велико Търново и Русе средният размер М струва 18 ст. Освен това за последната седмица яйцата в Югозапада са поскъпнали с 1 ст., което отново е против всякаква пазарна логика, тъй като търговската мрежа е препълнена с тях.
Според източници на изданието обаче в Благоевград от тази пролет се шири нов, находчив и нерегламентиран бизнес, „патентован“ от жена от кв. „Струмско“ – тя купувала яйца от супермаркета в квартала срещу 20-22 ст., триела със спирт печата им и след подходяща „обработка“, включваща овалването им в кал и сламки, за да им се придаде автентичен вид като на току-що извадено от полога яйце, ги продава в сряда и събота на пазара по 30 ст. бройката. Преди седмица жената била разконспирирана от нейна съседка, която я засякла на пазара с няколко кори „домашни“ яйца и на висок глас се поинтересувала къде точно са й кокошките, тъй като търговката живее в панелен блок на ул. „Яне Сандански“.
Освен месото и яйцата „солена“ на благоевградчани ще излезе и салатата на Великден, тъй като тази година цените на краставиците и доматите надскочиха всякакви разумни граници и вече са по-скъпи дори от пилешкото. На кооперативния пазар няма краставици под 3.00 лв./кг и домати под 3,20 лв., като на места червеният зеленчук стига и до 4,40 лв. Като специална „въдица“ търговците масово ползват указателни табелки, според които зеленчуците задължително са с „произход България“, от Симитли или друго близко населено място.
От миналата седмица целият наличен състав инспектори от Агенцията по храните в Благоевград обикаля търговската мрежа и заведенията за обществено хранене, където се проверява за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, наличие на документи за произход и безопасност, уточни шефът на благоевградската агенция д-р Михаил Бащавелов. Хората му проверяват и пазарите с живи животни, на които следят за идентификацията им, паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарносанитарните изисквания и водения регистър от собственика.
До вчера при д-р Бащавелов не бяха постъпили сигнали за открити нередности, но по принцип „урожаят“ при тези проверки е от последната седмица преди Великден до Гергьовден, уточни той. Тази година инспекторите ще удължат проверките до 8 май, 2 дни след Гергьовден, тъй като тогава с по-ниски цени търговците правят опит да се отърват от залежаващата им стока.
Последвайте ни
0 Коментара: