ОЛАФ казва, че има някакви пороци по тази обществена поръчка, тъй като имаме сигнал, че са подменени критериите по поръчката по времето на служебното правителство, те казват кога. Това заяви пред БНР Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, сега депутат от ГЕРБ, във връзка с препоръка на Европейската служба за борба с измамите да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 млн. евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Според него МВР има полза от автомобилите, но въпросът е дали всичко е по правилата.

Европейската комисия иска да знае дали всичко е законно и по правилата, по които те са ни отпуснали средствата от солидарните пари на ЕС, посочи той.

Радев коментира, че материалите са предадени на прокуратурата. 

Той не отрече, че ЕК е информирала ръководството на МВР през 2018 г. преди да подпише договора за закупените автомобили, че при сключването на въпросния договор може да последва финансова санкция.

Вероятно е имало такова предупреждение, но и да е имало - те не ни казват какви пороци има. Предупреждават ни за нещо, ние сме погледнали поръчката, но, след като две институции в България са се произнесли - КЗК и съдът, съдът се е произнесъл и ни казва да сключим сделката на избрания изпълнител. Ние изпълняваме това, което ни казва съдът, обясни Радев.