За първото шестмесечие на 2021 година Специализирана прокуратура предаде на съд 38 лица за престъпления по т.нар. корупционен каталог. Касае се за лица, заемащи висши публични длъжности. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по време на брифинг.

„Налице са седем влезли в сила присъди, касаещи корупция по висшите етажи на властта. Важно е обществото да бъде информирано, че предадените на съд 38 лица са за извършени от тях корупционни престъпления и са причинили щети в размер на над 2 милиона и половина.

Това са твърдения на Специализирана прокуратура, обективирани във внесени обвинителни актове, които се надяваме в хода на справедливи, открити и публични протести да защитим“, каза още Маджарова.

Тя поясни, че 39-ото лице, на което е внесен обвинителен акт, е бившият министър на околната среда и водите. „39-ото лице, по отношение на което Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт и формира обвинителна теза, е конкретния повод на днешното изявление.

Касае се за бивш вече министър на околната среда и водите. Казусът е от изключителна важност за Специализирана прокуратура, защото той е важен за много голям кръг от хора. Събитието, наречено „водна криза“ се отрази изключително негативно на огромен кръг български граждани“, допълни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!