Заведенията вече се подготвят за работа. От днес започват проверки за спазване на санитарните мерки и за отстояние между масите в заведенията, предаде Булфото.

На снимките се вижда как във варненските заведения вече измерват разстоянието между масите. 

Припомняме, че отстояние от 2.5 метра между масите в откритите пространства на ресторантите е твърде много, коментира председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Ресторантьорите искат намаляване на отстоянието на един метър.

„Изпълнението на изискванията не е трудно, но ресторантьорите не искат да отварят заведенията, защото няма икономически смисъл да го правят. За малките обекти е непосилно да има толкова големи разстояния между хората. За 50 кв. метра това означава 3 маси. Това не са облекчения, а утежнения“, смята Алибегов.

По думите му капацитетът на заведенията ще бъде намален наполовина, а разходите ще бъдат на 100 процента. „Наемодателите също няма да се съобразят с какъв капацитет ще работим и ще искат пълния наем на обектите си“, твърди шефът на асоциацията.

Ето защо днес рестораньорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова днес, за да предложат по-малко отстояние между масите, ако не бъде откликнато на исканията им, тогава ще настояват и за отваряне и на закритите търговски площи.