Отстояние от 2.5 метра между масите в откритите пространства на ресторантите е твърде много, коментира председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред Нова тв.

За това ресторантьорите искат намаляване на отстоянието на един метър.

„Изпълнението на изискванията не е трудно, но ресторантьорите не искат да отварят заведенията, защото няма икономически смисъл да го правят.
За малките обекти е непосилно да има толкова големи разстояния между хората. За 50 кв. метра това означава 3 маси. Това не са облекчения, а утежнения“, смята Алибегов.

По думите му капацитетът на заведенията ще бъде намален наполовина, а разходите ще бъдат на 100 процента. „Наемодателите също няма да се съобразят с какъв капацитет ще работим и ще искат пълния наем на обектите си“, твърди шефът на асоциацията.

Ето защо днес рестораньорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова днес, за да предложат по-малко отстояние между масите, ако не бъде откликнато на исканията им, тогава ще настояват и за отваряне и на закритите търговски площи.

Браншът ще поискат и нови икономически мерки за бранша. По думите на Алибегов мярката 60 към 40 не може да се използва от собственици на заведения, защото при нулеви приходи е непосилно за търговците да плащат осигуровки. Това е довело до масово пускане на служителите в неплатен отпуск.

За опазване на здравето на служителите и клиентите се предвижда въвеждане различен вход и изход на заведенията, дезинфектанти и други мерки. Спорно според бранша е носенето на маски и по-скоро ще предложат шлемове.

Колко са загубите на ресторантьорите не може да се прецени от началото на пандемията, смята Алибегов. „Загуби за бизнеса са огромни, инвестициите в първите месеци на годината бяха големи, защото се очакваха добри приходи“, завърши шефът на асоциацията на заведенията.