Дори докато тропическата буря Идалия се насочва към Флорида, хедж фондовете, пенсионните планове и ултра богатите все повече влагат парите си в тези свързани със застраховка ценни книжа.

Джон Сео продава инвестиция, наречена „катастрофа“ — и хората не могат да се наситят, пише "Вашингтон поуст".

Нарастващата цена на природните бедствия, включително екстремни метеорологични явления, подхранвани от затоплящия се климат, кара застрахователите и публичните агенции да искат да споделят финансовата тежест с Уолстрийт.

Тук се намесва Сео, управляващият директор на Fermat Capital Management в Уестпорт, Кънектикът. От едноетажна тухлена сграда в непосредствена близост до градската жп гара, той трансформира риска от многомилиардни природни бедствия в ценни книжа, които се изплащат на инвеститорите — стига да направят правилния залог колко точно ще се влошат нещата.

Някои от най-умните участници на пазара – включително хедж фондове, пенсионни планове и ултра богатите – все повече влагат парите си в тези „катастрофални облигации“, най-известният тип свързани със застраховане ценни книжа. След рекордни продажби досега тази година, общият пазар на катастрофални облигации вече надхвърля 41 милиарда долара, почти двойно повече от нивото от 2013 г., според Artemis, фирма за инвестиционни данни.

За застрахователите и други като Amtrak, държавната пенсионна система на Флорида, Google, транспортните власти на Ню Йорк и Световната банка, използването на финансовите пазари е начин да се ограничат сметките за щети в най-лошия случай от урагани, горски пожари, земетресения и други заплахи. Само физически лица на стойност поне 100 милиона долара обикновено могат да купуват облигационни фондове за бедствия.

„Няма да давам под наем стая в местния Ramada и да организирам масова публика. Това все още е инвестиция за опитни инвеститори“, каза Seo. „Нашата работа е да отговаряме на телефона.“

Шефът на МВФ цитира живота си зад желязната завеса като предупреждение за нова Студена война

Тъй като тропическата буря Идалия се очаква да връхлети Флорида като ураган от категория 3 в сряда - само седмици след като горските пожари опустошиха Мауи и рекордните валежи заляха Южна Калифорния - телефонът на Сео звъни.

Пазарът на бедствени облигации се разраства, въпреки скорошната вълна от свързани с климата бури и пожари, тъй като някои инвеститори се втурват към рискове, които повечето биха избегнали. Честотата на необичайни метеорологични явления, включително температурите в хидромасажните вани в океана край Флорида, направиха природните бедствия основна част от отразяването във вестниците и телевизията, предизвиквайки осведомеността на инвеститорите в тази част от финансовия свят.

Застрахователите освобождават част от риска си, като продават облигации за бедствия, които изискват от инвеститорите да плащат щети в резултат на природно бедствие, ако са изпълнени специфични условия. Облигациите предлагат тлъста възвръщаемост, но носят риск от пълна загуба на главницата, ако се случи най-лошото.

Инвеститори, например, които закупиха облигация за катастрофа на стойност 200 милиона долара от PG&E, калифорнийската комунална компания, през август 2018 г. загубиха целия си дял, когато опустошителният Camp Fire избухна само три месеца по-късно.

57-годишният Сео, който описва себе си като евангелист на бедствената връзка, има докторска степен по биофизика от Харвард и степен по физика от Масачузетския технологичен институт. Той е работил за Lehman Brothers години преди колапса й във финансовата криза и е съосновател на Fermat, в която работят около три дузини души, с брат си Нелсън през 2001 г.

Потенциалните инвеститори му се обаждат, обикновено след като години наред са проучвали пазара на бедствени облигации. Обратно по природа, онези, които управляват пенсионни планове, държавни инвестиционни фондове или университетски дарения, са готови да заложат малка част от своите притежания за алтернативна инвестиция, която за непосветените изглежда наситена с опасност.

„Всички тези хора разбират интуитивно, че застраховането винаги е било важно. Може да е скучно, но винаги е важно и че с изменението на климата и осъзнаването на климатичните рискове, застраховането само става все по-важно“, каза той.

Fermat управлява облигации за бедствия за над 9 милиарда долара за инвеститори, които са привлечени от тази финансова ниша от очаквана възвръщаемост от над 10 процента в момент, когато суперсигурните държавни облигации плащат половината от това. Още по-добре, бедствените облигации обикновено не нарастват и падат в стойността си заедно с други инвестиции, което ги прави добър начин за диверсификация на портфолио.

През март например, когато Silicon Valley Bank предизвика банкова паника, Dow Jones Industrial Average падна с 5 процента за една седмица. Но бедствените връзки бяха невредими.

Всеки път, когато продават покритие срещу щети на имущество, застрахователите обикновено освобождават част от риска на други компании, известни като презастрахователи. Издаването на облигации за бедствия по същество е друг начин за постигане на същото намаляване на риска.

Презастрахователните компании осигуряват повече от 80 процента от капитала, който покрива застрахованите рискове. Но през последното десетилетие повечето от новите пари, посветени на предпазване от риск, идват от капиталовите пазари, а не от традиционните презастрахователни компании, според Aon Securities, базирана в Чикаго инвестиционна банка.

Презастрахователните фирми по-рано тази година повишиха ставките и намалиха подписването на нови полици след няколко години на загуби. Няколко застрахователни компании напуснаха рискови пазари като Калифорния и Флорида или ограничиха бизнеса си там. Застрахователната индустрия да бъде в крак с нарастващите разходи за по-чести бедствия, свързани с климата, може да зависи от способността й да продължи да ухажва Уолстрийт.

„Това е страхотна инвестиция“, каза Флориан Щайгер, инвестиционен мениджър в Twelve Capital в Цюрих. „Но в никакъв случай не е без риск. Това е много рисков клас активи. Ако получите големия ураган от категория 5 в Маями, ние говорим за двуцифрени загуби.“

Ефектите от разрушително скъпата буря във Флорида през 1992 г., урагана Андрю, доведоха до създаването на бедствени облигации.

Андрю е причинил повече от 58 милиарда долара имуществени щети в днешни долари, като само 33 милиарда долара от тази сума са покрити от застраховка. Най-скъпата буря, връхлетяла Съединените щати по това време, Андрю доведе до фалит на осем застрахователни компании.

Бурята подтикна правителствени служители, фирми и собственици на жилища да преоценят уязвимостта на Флорида към природни бедствия и да поискат допълнителна защита отвъд това, с което традиционният презастрахователен пазар може да се справи.

В отговор застрахователите, търсещи нови начини за привличане на капитал, създадоха облигацията за катастрофа, според бележка от 2018 г. на Федералната резервна банка на Чикаго.

Наред с по-честите бедствия, свързани с метеорологичните условия, застрахователите също се сблъскват с нарастващи сметки за щети от историческа инфлация и главоболия по веригата на доставки, които доведоха до увеличаване на разходите за възстановяване, каза Стив Еванс, главен редактор на Artemis.

„Това, което движи растежа на облигациите срещу катастрофи, всъщност е нуждата от капитал и капацитет в застрахователната индустрия като цяло“, каза той. „Така че по-голямата част от облигациите срещу катастрофи осигуряват презастрахователна защита на застрахователните компании.“

Ето как работят облигациите: застраховател, който иска да разтовари определен риск, продава облигация, която изисква от инвеститорите да платят щети в резултат на определен вид бедствие, ако са изпълнени конкретни условия.

Инвеститорът предоставя обезпечение, което печели лихва и ще бъде използвано за плащане на щетите, ако се случи бедствието.

Инвеститорът получава периодични лихвени плащания, точно както при обикновените корпоративни облигации, и получава обратно своето обезпечение, ако не възникне квалифицирано бедствие по време на срока на облигацията.

Всяка облигация е изписана, за да покрие конкретен риск или „опасност“, засягаща конкретна география, като наречена буря в Масачузетс или земетресение в Япония.

Облигациите за бедствия обикновено работят като план за здравно осигуряване с висока приспадаемост, като предпазват от най-лошите резултати, вместо да плащат първите сметки. Повечето облигации са в сила за няколко години.

Вследствие на урагана Санди през 2012 г., супербурята, която наводни метрото в Манхатън, Столичният транспортен орган на Ню Йорк издаде гаранция за бедствие, за да го защити от подобно събитие в бъдеще. Защитата щеше да се задейства само ако датчик за приливите и отливите в Батерия, в южния край на Манхатън, засече наводнение от поне 8,5 фута.

Привлекателността на тези инвестиции е очевидна. През юни Калифорнийският орган по земетресението продаде на инвеститори облигации за бедствия за 425 милиона долара на две партиди. Инвеститорите, които купуват по-малко рисковите, ще бъдат задължени да платят щети, ако годишните загуби, свързани със земетресение, надхвърлят 5,651 милиарда долара. В замяна на приемането на този риск те могат да очакват да спечелят възвръщаемост от около 12 процента.

Инвеститорите, които купуват по-рисковата партида, могат да очакват по-висока възвръщаемост от 15 процента. Но те започват да извършват плащания веднага щом годишните загуби надхвърлят 2,994 милиарда долара.

Твърде рано е да се каже дали някои инвеститори ще бъдат призовани да платят за някои от оценените 5,5 милиарда долара щети от неотдавнашните горски пожари в Мауи.

Но досега тази година инвеститорите избягаха от отговорността за най-скъпите бедствия в САЩ.

Поредица от силни гръмотевични бури в Съединените щати са причина за 68 процента от глобалните застрахователни загуби през първите шест месеца на 2023 г., според доклад от 9 август на Swiss Re, базираната в Цюрих презастрахователна фирма. Сумата от 34 милиарда долара в Съединените щати е най-високата за който и да е период от половин година.

Застрахователите платиха много. Но инвеститорите бяха недокоснати.

„Загубите, които видяхме през последните няколко години, до голяма степен са свързани с тези по-малки събития като гръмотевични бури, градушки, торнадо. Това не е една от посочените опасности“, каза Трейси Бенгигуи, анализатор на застрахователния капитал в Barclays.

Само няколко корпорации всяка година издават свои собствени облигации за бедствия, тъй като е по-лесно да се купи застраховка, каза Еванс. Google излезе на пазара три пъти, последно в края на 2021 г., за да получи защита срещу риска от земетресение в Калифорния.

Правителствата също емитират облигации за бедствия, за да защитят данъкоплатците. По-рано тази година Федералната агенция за управление на извънредни ситуации издаде облигации за бедствия на стойност 275 милиона долара, за да подкрепи Националната програма за застраховане срещу наводнения.

Съгласно условията на облигацията за бедствия за 2022 г., буря, сравнима по щети от наводнения с урагана Катрина, би накарала притежателите на облигации да загубят цялата си инвестиция, според изследователската служба на Конгреса. Буря, подобна на Санди, би накарала инвеститорите да загубят част от главницата си.

Пенсионният план на щата Флорида има около 2 процента от своя портфейл от 48,5 милиарда долара, инвестиран в ценни книжа, свързани със застраховка, включително 95 милиона долара в облигации, според Пол Грум, заместник-изпълнителен директор на държавния административен съвет.

През март Световната банка, един от най-големите участници на този пазар, предостави на Чили финансова защита срещу щети от земетресение и цунами, включително 350 милиона долара облигации за катастрофи, най-голямата подобна сделка на банката.

„Чили е една от най-сеизмично активните страни в света, претърпяла едни от най-големите земетресения, регистрирани някога“, каза Карлос Фелипе Харамильо, вицепрезидент на банката за Латинска Америка. „Тази бедствена облигация позволява на Чили да прехвърли големите рискове от земетресения към капиталовите пазари, като същевременно позволява на властите да реагират бързо на нуждите на гражданите, когато връхлетят бедствия.“

Превод на БЛИЦ от "Вашингтон поуст"