В района на Житомир вчера вечерта се сблъскаха два самолета, в резултат на което загинаха трима пилоти.

Както съобщава изданието "Украинская правда" с позоваване на собствени източници от ВСУ, в района на Житомир се сблъскали учебни самолети L-39, трима пилоти бяха убити.

На Житомирщине разбились самолеты Л-39 / фото ua.depositphotos.com

В пресслужбата на командването на ВВС на ВСУ отбелязаха, че официалният коментар ще бъде направен по-късно, като се вземат предвид определени обстоятелства и започналото разследване, проведено от ГБР, пише УНИАН.

instagram.com/juice_fighter

Стана известно, че сред загиналите е пилотът Андрей Пилщиков с позивна "Джус". Смъртта му бе потвърдена от приятеля му Павел Поцелуев. „Мечтаехте за F-16 и чакахте новини за доставката им. Ти обичаше птицата си и буквално живееше в небето“, написа той в социалните мрежи.

Може да бъде изображение с 1 човек и авиация

В Украйна от време на време се случват въздушни бедствия с военни самолети. Така през септември 2020 г. в района на Чугуева в Харковска област беше свален военен самолет Ан-26, превозващ военни пилоти и курсанти от Университета на ВВС. Кожедуба. В резултат на катастрофата загинаха 25 души.

В таврийското направление Силите за отбрана унищожиха над триста окупанти и почти две дузини единици техника на противника, съобщи командващият оперативно-стратегическата групировка на войските „Таврия“ Александър Търнавски.

Силы обороны на Таврическом направлении уничтожили более 300 оккупантов / фото УНИАН, Андрей Мариенко

Той отбеляза, че през изминалото денонощие врагът е атакувал 27 пъти позициите на украинските войски и е нанесъл 731 обстрела, 2 ракети и 24 въздушни удара.

„Артилерийските части на Силите за отбрана на Таврическото направление изпълниха 1283 огневи мисии през деня. През последното денонощие 309 души бяха преследвани от врага (93 невъзстановими, ранени - 208, пленени - 8). 19 единици на вражеската армия оборудването е унищожено", каза Търнавски.

По-специално, сред унищожената техника - 4 танка, 6 BBM, 8 артилерийски системи и минохвъргачки, 1 MLRS. Унищожени са и 5 склада с боеприпаси на противника, пише УНИАН.

Загубите на руснаците към 26 август достигнаха повече от 260 хиляди, през изминалия ден бяха унищожени 640 бойци.

Освен това врагът вече е загубил 4390 танка (12 през предния ден), 8539 бойни бронирани машини (+18), 5379 артилерийски системи (+18) и много друга техника.

Руската армия отблъсна пет контраатаки на Въоръжените сили на Украйна и зае три опорни пункта на противника в Купянско направление, пишат чужди агенции.

Армия России занимает опорные пункты врага на купянском направлении (+ВИДЕО, КАРТА) | Русская весна

„В посока Купянск щурмовите части на групата войски „Запад“ превзеха три опорни пункта, като унищожиха около 40 военнослужещи на противника.

Бяха отбити пет контраатаки със сили до взвод всяка, с подкрепата на бронетехника и състава на 43-та, 44-та и 115-а отделна механизирана и 68-ма отделна егерска бригада “, каза Ярослав Якимкин, офицер от пресцентъра на група „Запад“. 

Екипажите на щурмовата и армейската авиация нанесоха 14 удара по струпването на жива сила на противника.

Също през деня артилерия и тежки огнехвъргачни системи "Солнцепек" унищожиха три американски артилерийски оръдия M777, два минохвъргачни екипажа и един пикап.

След Студената война и разпадането на СССР Западът напразно си хранеше илюзията, че е възможно ако не да бъдем приятели, то поне да си сътрудничим с Русия, особено в борбата с тероризма, казва американският военен анализатор Марк Войгер, цитиран от чужди медии.

Според него украинският конфликт е разкрил една различна реалност и погрешност на стратегията за сигурност на НАТО, пише Fronda.

„След разпадането на СССР и поражението на Москва в Студената война, колективният Запад направи фатална грешка, вярвайки, че мащабни конфликти, подобни на двете световни войни от 20-ти век, няма да се повторят“, каза американският военен анализатор Марк Войгер.

Според него след разгарянето на украинския конфликт стратегията на НАТО се е променила драматично. Сега алиансът преди всичко не иска да допусне временна окупация на териториите на страните членки. Експертът обърна внимание и на илюзиите, които Западът храни от края на миналия век до началото на самия конфликт.

В США рассказали о роковой ошибке НАТО | Русская весна

„За съжаление, след Студената война, в продължение на почти 30 години, от началото на 90-те, имаше такова усещане, особено в Америка, че ние вече сме спечелили, Западът е спечелил. Съветският съюз не съществува.

С Русия е възможно ако не да бъдем приятели, то поне да си сътрудничим, особено в борбата срещу тероризма и други глобални заплахи. Беше много грешно, много наивно. Вече всички виждат, че беше лоша посока“, обясни той.

Марк Войгер припомни, че в САЩ, особено след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., е имало илюзии, че старият тип война вече не е възможен, че вече няма да има такива сблъсъци между страните, а основната заплаха е недържавни образувания: терористи, терористични организации.

„Тази доктрина всъщност промени готовността за голяма война. Никой не е мислил, че голяма война, като Първата и Втората световна война, е реална на такова ниво, в такъв мащаб “, добави експертът. В същото време той посочи погрешността на очакванията на Запада по отношение на стратегията за сигурност.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук