Васко Василев омагьоса 14 000 души с цигулката си в рамките на последното му турне у нас. След Варна, Русе и Пловдив световноизвестният музикант мина и през София - с два концерта в НДК той възкреси пред столичните меломани звездните мигове от детството и младостта си, прекарани у нас.

“Годишните времена” на Вивалди, филмовата класика на Енио Мориконе, поп и рок хитови парчета на Стинг, AC/DC и Лаура Перголизи, както и любимите танга на Астор Пиацола бяха част от вълнуващото музикално преживяване. След София виртуозът отлетя към Токио за едноседмична заслужена почивка. В момента има концерти и мастър класове в Испания. Най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон не се разделя със своя най-верен музикален партньор - 307-годишната цигулка “Амати”. По целия свят има само десетина такива цигулки, с които свирят виртуози. 


С любимата учителка Майя Глезарова, която си отиде неотдавна на 93-годишна възраст 

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. 

Петгодишен вече има изпълнения пред публика, 

на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в зала “България” под диригентството на знаменитата Дина Шнайдерман. Две години по-късно записва със Софийската филхармония първата си дългосвиреща плоча под палката на Константин Илиев. На десет години получава правителствена стипендия. Властта вече го познава и закриля. А една снимка с Тодор Живков, който е прегърнал невръстния цигулар, показва как по времето на соца талантите получаваха безрезервна подкрепа от държавата. 

Момчето заминава за Москва, където е прието в Централното музикално училище към Московската консерватория. Там се обучават даровити деца от много националности. 
Негова преподавателка е Майя Самуиловна Глезарова - музикант от висока класа, която го обиква и му дава криле. Дамата почина миналата година на 93-годишна възраст, а Васко сподели мъката си от нейната кончина във Фейсбук. 

Младият цигулар продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В период от седем години печели международните конкурси “Жак Тибо” в Париж и “Карл Флеш” в Лондон, както и “Паганини” в Италия. През 1994-та 

става най-младият концертмайстор на оркестъра към ралската опера 

в Лондон, с който редовно свири и като солист!


Васко в ръцете на първия човек в държавата Тодор Живков 

Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на инструмент, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители. На сцената си партнира с Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго. През 2011 г. става съдия в журито на българския “Х Фактор”. През октомври 2016 г. е удостоен с орден “Св. св. Кирил и Методий” I степен от президента Росен Плевнелиев. “Аз имам и други награди, но за мене наградата “Кирил и Методий” - все пак това е българска награда, е най-хубавата”, казва Васко пред държавния глава. 

Личният му живот е бурен. Десетина години има връзка с Памела Никълсън, майката на виртуозната цигуларка Ванеса Мей. Разделят се, защото дамата е десетина години по-възрастна от него. Следват други атрактивни любовни приключения. 

Васко е особено привързан към инструмента, на който свири. За цигулката си той разказва с нескрита любов: “Беше 1994 г., тогава бях на 23. Цената на инструмента беше над 200 000 долара.


С Памела Никълсън 


Като отидох в банката, оттам ми казаха, че трябва да имам къща, за да я заложа и да получа заем за цигулката. А аз им отвърнах: “На мен ми трябва първо цигулката, за да заработя и събера пари, за да си купя къща”. 

Помогна ми майката на Памела - тя заложи къщата си срещу моята цигулка

Но вече съм изплатил инструмента”.

Виртуозният цигулар има десетки записи, много от тях с други виртуози. С българската оперна прима Светла Василева го свързва топло приятелство. Преди време Васко долетя само за ден в България, за да се включи в новия й албум. Записите на продукцията бяха със Симфоничния оркестър на БНР. На диригентския пулт бе Марчело Рота, племенник на легендарния композитор Нино Рота. Топло приятелство го свързва и с великия Пласидо Доминго.
 
Концертмайсторът на лондонската опера “Ковънт гардън” обича да се връща в родината си и твърди, че България е най-красивата страна на света. 

Клара ДИМИТРОВА 
/вестник "Над 55"/