Намаляват структурите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това се прави с промени в Закона за автомобилните превози, който в момента е между първо и второ четене в парламентарните комисии.

Вместо двадесет и седем регионални инспекции, агенцията ще има осем дирекции за контрол на пътя – в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца, съобщава "Труд".

Това се прави с цел контролната и административно-наказателната дейност да се изпълнява от командировани екипи от други градове, за да се изключи възможността за корупционна практика. Бюджетът, заделен за командировки, е 500 хил. лв.

Поканен от Комисията по транспорта в НС ресорният министър Росен Желязков заговори и за единен контролен орган на пътя. Той вижда в тол системата възможност АПИ и изпълнителната агенция да си партнират и да подобрят контрола на пътя.

„В момента проверките на пътя от агенцията се правят само през деня, а имаме готовност и да се осигурят екипи за инспекция и през нощта“, каза министърът.