Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати близо 1 млрд. лв. до края на годината. От тях 735 млн. лв. са по схемите на директните плащания за Кампания 2018, а близо 100 млн. лв. по ПРСР 2014-2020. До 10 декември ще тръгнат и 73 млн. лв. по първия транш за отстъпка от акциза на горивата. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков по време на осмия национален семинар на зърнопроизводителите, цитиран от "Марица".

Той подчерта, че вече е преведен първият транш от общо 35 млн. лева по двете схеми - Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, както по другата - за овце майки и кози майки. 

Изпълнителният директор на ДФЗ каза още, че през 2019 г. се очаква стартиране на Система за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Тя ще наследи действащата в момента „Система за индивидуална справка по директните плащания“. Тя е с цифровите географски данни за заявените парцели за подпомагане за кампаниите по директните плащания, файлове за изтегляне с графичните данни за парцелите, които са заявили за подпомагане, но ще бъде разширена с много допълнителни възможности. 

Новата мрежа ще улесни и кореспонденцията между земеделските производители и фонда. Тя ще позволи да се подават електронно заявления за подпомагане и ще осигури непрекъснат достъп до тях. В разработената индивидуална за всеки кандидат среда ще бъде осигурена възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата ще са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.