Попълнете търсена ключова дума или фраза

Важно! Цацаров обяви концепцията си за промени в работата на КПКОНПИ

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/vazhno-tsatsarov-obyavi-kontseptsiyata-si-za-promeni-v-rabotata-na-kpkonpi_news712780.html Blitz.bg

Налага се създаване на нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ и нови правомощия на инспектората на комисията

София, България 03 Дек. 2019, 10:25 2058 прочита 8 коментара
Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслушва на двамата кандидати за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Номинацията на Сотир Цацаров за поста е на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Симеон Найденов пък беше издигнат от партия „Воля”. 

По време на изслушването Цацаров и Найденов отправят своите предложения в рамките на 2 минути. Кандидатите имат по 15 минути, за да представят концепцията си за работата на комисията и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата.

След изслушването комисията ще даде мотивираното си решение на депутатите и ще се премине към гласуване в пленарната зала.

"Налага се създаване на нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ и нови правомощия на инспектората на комисията", това каза кандидатът за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров по време на своето изслушване в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес той огласи какво ще направи, ако стане шеф на КПКОНПИ.
 
Цацаров обясни, че концепцията му представлява практически ориентиран опит за предложения за мерки.

"Важно е за мен да кажа, че нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че ако бъда избран, общо взето комисията ще започне от този избор и ще започне да гради работата си от този момент. Каквато и оценка да бъде давана за досегашната й работа, Комисията има своите постижения“, посочи Цацаров.

"Комисията е колективен орган и не смятам, че работата на членовете на комисията трябва да бъде пренебрегвана. За мен е смущаващо да го нарека така – нормативното закрепване на броя на администрацията.

Общата численост на администрация по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. В същото време фактът е, че броят й е закрепен в поднормативен акт", посочи още Цацаров.

Той изтъкна, че предвижда преценка на натовареността на съответните отдели.

"При всички случаи относно административната структура на комисията очевидно налага предприемане на незабавни действия за създаването на нов проект за правилник на комисията, в който всички тези недостатъци да бъдат премахнати, нов механизъм за проверка на почтеност на служителите, нови правомощия на инспектората на комисията", изтъкна още Цацаров.

"Естествено е, че всички добри практики, свързани с назначаване на служители, техния подбор и прочее, трябва да бъдат запазени", обясни Цацаров.

"Приоритетното направление на дейност би било противодействие на корупицята чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши и публични длъжности", допълни Цацаров.

"При личен състав на комисията, какъвто бе цитиран – 482 щатни бройки, 7 % са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко противодействие на корупцията. Всичко друго е обща администрация, превенция на корупцията, конфликт на интереси, публичен регистър и прочее.

При всички случаи броят на служителите в тази дирекция трябва да бъде увеличен. Изрично искам да кажа, че не предвиждам, каквито и да е увеличение на щата, било на отделни дирекции, било на цялата комисия, които да се дължат на абсолютното им увеличение. Този брой дава пълната възможност не просто да се редуцира администрацията, но и тя да бъде разумно разпределена, като тези звена като особено дирекция „Антикорупция“ да бъдат подсилени", допълни още Цацаров.

"По отношение на конфликта на интереси – отбелязвам преди всичко необходимостта от кадрово обезпечаване на дирекция конлфикт на интереси с подготвени юристи, служители с юридическо образование. С една дума адекватно кадрово обезпечаване. Предвиждам увеличаване на случаите, в които производството за установяване на конфликт на интереси започва от медийни публикации", допълни още кандидатът за председател на КПКОНПИ.

Цацаров коментира и подаването на сигнали.

"На интернет страницата такъв образец за сигнал същестувва. Сигналът е източник на сигнал за корупция или данни за конфликт на интереси. Предвиждам разработването насъвсем ясни правила за приемане, регистриране и проверка на сигнала и уведомяване на подателя на сигнала за съответните мерки. Предвиждам нов образец на сигнал", изтъкна Цацаров.

Той посочи, че предвижда предприемане на мерки за защита на подателя на сигнала.

"Следващо направление е деклариране на имущество и интереси.В това направление е свършена огромна работа. Огромната работа е свързана с прехвърляне на масивите от Сметната палата към Комисията със създаването на електронна платформа и най-вече с възможностите за пълна проверка на декларациите", посочи Цацаров.

"На фона на това обаче в концепцията има две „но“. Едното е състоянието на указанията за попълване на декларацията. Всяка година близо между 5 хил. и 9 хил. лица подават декларация.

Всяка година сме поставени пред положение, в което липсата на ясни, единни указания относно това как се попълват декларациите, кое се декларира, кое не води до изключително голямо количество обърквания. Те са един немалък източник на технически грешки. Ако бъда избран в следващата кампания за подаване на декларация – приемането на единни указания за попълването им ще бъде първостепенна задача.

Второто „но“ в тази насока е електронната форма на декларация. Тук става дума не за съдържанието, а за използване на компютърен софтуерен модел", допълни още Цацаров. Според него трябва да се промени електронната форма за декларацията.

"Важно е създаването на териториални поделения на дирекция „Антикорупция“. Тя работи със Специализираната прокуратура, на територията на цялата страна, но няма никъде в страната изнесени работни места. Териториалните дирекции на комисията се занимават само с производствата по отнемана не незаконно придобитото имущество.

Задължително е продължаването на доброто взаимодействие с прокураутрата, за което има и действаща съответна инструкция. Предвидил съм както начален, така и ежеседмичен преглед на всички започнати проверки на прояви на корупция", допълни Цацаров.

"Бе поставен въпроси относно правомощията на тази дирекция. Моята позиция е следната – дирекцията не се нуждае от каквито е да допълнителни правомощия. Тя не се нуждае от това да може да задържа. В тази страна има достатъчно органи, които имат такива правомощия. Тя не се нуждае от правомощия, свързани с извършване на други действия, които са свързани с нарушаване на неприкосновеността и правата на гражданите.

Не се нуждае и от това, което съществуваше в първоначалния замисъл на закона, а именно да притежава собствена техника за използване на СРС. Всяка стъпка обаче по отношение на орязване на сегашните правомощия на тази дирекция според мен би действала крайно отрицателно върху нейната работа. Следователно считам, че правомощията, които имат следва да бъдат ефективно развити, а нови не са необходими“, допълни още Цацаров.

Кандидатът за председател на КПКОНПИ обясни, че интернет страницата трябва да добие нов дизайн, но и дизайн, който е свързан или с промяна с нейното съдържание. "Казах за необходимостта от въвеждането на нов електронен регистър по отношение на превенция на корупцията, обновяване на целия раздел по отношение на подаването на сигнали, разделът, който е свързан с обществената информация", каза Цацаров. Той допълни, че сайтът може да бъде допълнен и с действаща информация.
"Посочил съм и необходимостта от по-активна медийна политика при равен достъп на всички медии. Става дума за организиране на пресцентъра на комисията", обясни още Цацаров.

Той обясни, че комисията функционира в пет отделни сгради и според него това е пречка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ 

 

8 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам