Няма съмнение, че последната обща оценка на мониторинговия доклад е положителна. Докладите бяха катализатор на промени. Нямаше да има толкова добри резултати, ако механизмът не действаше. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на конференция в Европейския парламент, посветена на механизма за сътрудничество и проверка на България, организирана от евродепутата Емил Радев. 

"Механизмът беше стимул за реформи дълги години. Ключов беше докладът от януари 2017 г., който формира 17 конкретни препоръки.

В последния доклад се казваше, че свършеното е достатъчно. Личното ми мнение, че ако има механизъм - то той трябва да е за всички държави-членки на ЕС. България вече далече не е най-проблемата страна. Време е за пълноправно членство", категоричен бе Цацаров.

"Конференцията се провежда във важен момент. След 12 години мониторинг, България постигна задоволителни и отчетливи резултати. Постигнатите резултати са стабилни, а процесът на реформа е необратим.

Прокуратурата осъзнава, че усилията трябва да продължат. Поредна стъпка в тази посока е приемането на постановлението от МС за национален механизъм за борбата с корупцията.

Този механизъм следва да осигури запазването на напредъка", допълни по темата зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"В периода от 2012 до сега се постигна съществен напредък в съдебната ни система. Положени бяха значителни усилия в борбата с организираната престъпност.

Създаде се цялостна система за борба с корупцията по високите етажи на властта. Бяха повдигнати обвинения на лица от политически и икономически кръгове със сериозни възможности. Видим е напредъкът е последните 2 години. За около 3 млрд. лева са предявени искове за замразяване на имущество.

Иззето е имущество за над 2 млрд. лева. Прекратена беше и дейността на множество фабрики за цигари - прекратихме престъпна дейност за 700 млн. лв. Намалихме и с 50 % телефонните измами - чувствителна тема за обществото ни.

България е постигнала трайни и устойчиви резултати. Постигнатото до момента е в резултат на решимостта на държавата ни", каза още той.  

“За първи път през 2019 година се проведе избор на главен прокурор по нов модел – част от препоръките в мониторинговия доклад от 2017 г.

През последните години ВСС въведе електронно правосъдие в България. Цифровите решения и подобряването на бизнес средата са европейски стандарти, част от усилията на съдебната система. Категорично сме изпълнили всички препоръки", заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев.