ВиК-Шумен е осигурило необходимите количества вода за гасенето на пожара в село Хитрино днес. Водоемите са с достатъчни водни количества, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Всички пожарни автомобили са захранени с вода. Заради недостатъчен дебит налягането на два пожарни хидранта е намаляло, в резултат на което автомобилите са насочени към други хидранти. Налягането вече е възстановено, съобщава bTV.
Нивото на водата във водоема на Хитрино е достатъчно. Веднага е пуснат дълбок сондаж. Наличен е и дренаж - помпена станция, но в момента не се налага тя да работи.
 

Влаковата композиция, която дерайлира и избухна, се е състояла от общо 26 цистерни, три от които са превозвали пропан-бутан, 20 – с пропилен, а три са били празни
За да се гарантира необходимото количество вода за селото, е ограничено водоподаването към три съседни населени места - Върбак, Каменяк и Тимарево. В момента те имат достатъчни количества вода в собствените водоеми. Помпените станции по водоснабдителната система се управляват ръчно.
 
Осигурено е необходимото количество вода за охлаждане на останалите цистерни от влаковата композиция, за да не се запалят и те, като вече няма опасност това да се случи.
 
Гарантирано е количеството на водата за гасене на тлеещите огнища на къщите и за захранването на центъра на Хитрино.
 
Качеството на питейната вода не е подложено на риск, тъй като в района на селото няма открити водоизточници.
 
Кънчо Неделчев - началник на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Шумен, и инж. Розалина Арнаудова от същия отдел пътуват към мястото, за да участват в огледа и да констатират щетите в Хитрино в резултат на аварията.
 
Областното пътно управление в Шумен мобилизира и изпраща техника и екипи, които да подпомогнат разчистването на терена.