Главният прокурор Борис Велчев заяви, че не трябва да се търси вината на Плугчиева за спрeните пари за България, според него и съдебната система има своята вина.
Би било неправилно вината да бъде прехвърлена на съдебната система, но да се правим, че и тя няма дял за това, което се случва също е неправилно, заяви Борис Велчев. Ние също носим нашата отговорност, е убеден магистрат номер 1. Той даде пример с делото срещу Веселин Георгиев от Пътния фонд,  по който разследването е приключило и се очаква да влезе в съда. Водило се и разследване срещу длъжностно лице от Министерство на финансите, но разследванията отнемат много време. "По тези случаи не знаем какво можем да направим повече, от това, което е направено", категоричен е Велчев. Не е справедливо вината да бъде поета от Плугчиева, която била един от последните хора, които имат вина за случилото се.
Главният прокурор отказа да коментира решение на съда по делото Асен Друмев и за осъдените по Пътния фонд. Според Велчев нашето законодателство е много по-тежко от други европейски законодателства. Ако материалите от ОЛАФ са използвани в съда всичко ще стане по-бързо и по-ефективно .
"Не чакаме ОЛАФ, повечето от делата образувани в България не са по сигнали на ОЛАФ", категоричен бе Велчев.
Според министърът на правосъдието Миглена Тачева не е виновна само Темида. Тя поиска да има мотивите на комисията, след това ще коментира. "Няма съд как да се произнася, без да са вкарани обвинителни актове", нападна прокуратурата Тачева. За една година е направено необходимото, за да могат да се създадат условия за качествено разследване. Непрекъснато обаче някой твърди, че закон му пречи да си върши работата, обясни правосъдният министър. Има решение да се създаде европейска заповед за събиране на доказателства, което се коментира в момента, но в този етап материалите, които са събирани по оперативен път не могат да станат доказателства. 
Има няколко пътя, въпрос е ръководството на ОЛАФ да избере единия, смята Тачева. Няма и пречка материалите от ОЛАФ да се изпращат директно в прокуратурата.
Тачева каза, че няма причина да са спрени тези пари, но въпроса е всеки на мястото да си върши работата. Проблемът е в организационната структура, смята правосъдният министър. От вчера имало идеи за нов наказателен кодекс, те ще бъдат обсъждани.
Трудно било да се каже дали ако извадим прокуратурата разследването ще стане по-качествено. Това не е основният проблем, не ни пречи нито конституцията, нито НПК има добро законодателство, категорична е Тачева. Тя заяви, че от осем години се опитват да направят разследваща полиция, но проблем било че се е закрил друг апарат с традиции.
Лишаването от тези пари е удар срещу всички честни българи, а те са повече от другите, смята Тачева. Ние трябва да спазваме правилата, защото ние сме решили да влезнем в тази структура, смята министърът на правосъдието. Следователи все пак ще разследват тези дела, които не могат да се разследват от МВР.
Милан Николов, БЛИЦ