Преди години в България се тръбеше, че страната ни ще изгради писта за Формула 1 и ще приеме Гран при от Кервана на най-бързите. Все още чакаме, но високите скорости присъстват с пълна сила в ежедневието ни.

За година само в стоилцата изловиха над 280 000 шофьори да карат с превишена скорост. Това е със 100 000 повече, отколкото през 2022 г., съобщиха от МВР.

Бледи подобия на Макс Верстапен и Люис Хамилтън летят в София в нарушение на закона.

Полицията е установила над 1000 случая на шофиране след употреба на алкохол и над 600 - след употреба на наркотици. За отнемане на предимство на пешеходец са наказани 639 водачи, като за същото нарушение през 2022 г. са санкционирани 346.

От МВР допълват, че в резултат на взаимодействието със Столичната община и ползването на записите и от техните камери, през 2023 г. са санкционирани 400 нарушители, позволили си да карат в бус лентите. За сравнение, през 2022 г. те са около 100.

Според анализите, направени до момента, глобите, които са в размер на 50 лева, се връчват веднага и водачите обикновено ги плащат своевременно.

Предвид наближаващите празници СДВР съветва водачите да бъдат толерантни на пътя, да спазват закона за движение по пътищата и може би най- важното - да не сядат зад волана употребили алкохол и наркотични вещества.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук