Представяме ви Стефан Караиванов, правнук на Васил Караиванов, първи братовчед на Васил Левски. Преди дни в Карлово се чества 146 години от създаването на Първия Градски съвет, който е и първият демократично избран легитимен орган в цяла България. Председател на този Първи Градски съвет е Васил Караиванов. 

Наближава годишнина от смъртта на майката на Апостола Гина Кунчева-на 27 януари и 151 години от обесването на Дякона на 18 февруари. Поканихме Стефан Караиванов по този повод и за да опровергае неистините, които в последно време се тиражират в публичното пространство за семейството на Васил Левски и то от някои наши историци.  

Пред камерата на БЛИЦ нашият гост опроверга категорично лъжите, че майката на Левски-Гина Кунчева, се е самоубила в кладенец, че брат му Петър, герой от войните, е умрял на улицата като просяк, че видни гурски богаташи са дали пари за възстановяването на къщата на Дякона. Стефан Караиванов отрече и да има някакви данни Левски да е бил масон.

В своята книга, преиздавана много пъти, той разказва с факти и исторически данни истината за своя велик род, за Апостола на свободата и за прадядо си Васил Караиванов.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук