Червената опозиция в парламента остро нападна управляващите и ги призова да спрат с импровизациите във външната политика. Социалистите БСП се разгневиха и "от ненужно острата позиция на МВнР във връзка с една инициатива на посолството на Руската федерация".

Припомняме, че външното ни министерство вчера излезе с остра реакция за изложбата с името "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

"МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни", се посочва в позицията на ведомството.

"Чрез тази позиция МВнР всъщност постави под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия в победата над нацизма във Втората световна война. Съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР по някакъв начин си направиха труда да отбележат началото на Втората световна война преди три дни, ни кара да си задаваме определени въпроси. 

Това не означава ли по някакъв начин оправдаване на престъпленията на нацизма?", разкритикува управляващите зам.-председателят на НС и червен депутат Кристиан Вигенин. Той определи и изказването на премиера за Шенген като несъгласувано и непремерено.

"Искам да кажа на българите, които висяха на опашки по границата с Гърция през лятото, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка. Това само по себе си е основание да считаме, че подобни изявления на Борисов са в противоречие с интересите на българските граждани", настоя Вигенин.

"Затова и нашият призив към правителството е да спрат импровизациите във външната политика на България и да се води една по-балансирана, координирана, съгласувана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети на България", заключи червеният депутат.