Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков тръгват по следите на традициите във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките в следващия епизод на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“.

Кулинарното им любопитство ги отвежда към региона на Ямбол. Там двамата са гости на една от най-старите изби в Южна България – „Вила Ямбол“. Любопитен факт е, че снимките на епизода съвпадат с един от най-важните периоди за всеки производител – гроздобера. Домакините ще покажат на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата).

Там шефът на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов и Chef Андре Токев ще разкрият на зрителите повече за традициите на траките в правенето на вино, за особеностите на климата в този регион и има ли тайни, за да се получи вкусно грозде. Двамата ще опитат и от серията вина – Kabile и Villa Yambol, вдъхновени от древната култура по тези земи.

„За мен най-важните неща, за да се получи вкусно вино са добро грозде, сплотен и подготвен екип и възможност да се прилагат най-модерните технологии. Обиколил съм над 30 държави из целия сват, където се прави вино. Колегите също имат постоянно възможност да пътуват и всяка нова и интересна практика, която видят, опитваме и в нашето производство. Във винарството хоризонтите са безкрайни и именно умението да се учиш всеки ден прави работата интересна и успешна“, разказа още Красимир Аврамов.

Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача - Събин успява да обиколи  производствената база на “Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастният бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на  бъчви.

Използва за реновиране бъчви от български и френски дъб, а за производство – български дъб от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата. Събин ще има привилегията да опита и вина с различна степен на отлежалост и ще бъде въведен с първи стъпки по професионално дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“.