Тази година родните винопроизводители спечелиха 17 медала от най-престижния винен конкурс Vinalies Internationales – с един по-малко от миналата година. За втори пореден път първенец по брой отличия е „Вила Ямбол“ – общо 8 при 5 през 2018 г. Събитието се проведе в Париж в началото на март, а резултатите бяха публикувани на сайта на конкурса вчера. Абсолютен рекордьор е серията Kabile със седем медала.

Двa са златни – за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016. Любопитна подробност е, че марката е кръстена на античен древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона в правенето на вино. На етикета на винената серия шък е изобразена древната богиня Кибела, покровителка на природните сили и виното. „Вила Ямбол“ печели и други шест сребърни отличия – пет от тях отново за вина в серията Kabile: за розето, за Мерло Резерва, за Каберне Совиньон Резерва, за Шардоне и за Мавруд и Каберне Совиньон. Серията може да се намери в повечето магазини у нас на цени 8-9 лева. Другото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол“ от микрорайон Болярово от Каберне Совиньон. “Щастливи сме, че правим хубави български вина, които не остават незабелязани на международната винена сцена. Ще продължим да гарантираме с високото качество на продуктите си имиджа на страната като винопроизводител. Това е правилната посока.”, коментираха от „Вила Ямбол”.


Тази година в конкурса Vinalies Internationales бяха изпратени 3340 проби от 45 държави. Състезанието се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). Световни винени експерти, разделени в групи между 5 и 7 човека, дегустират „на сляпо“ пробите. По регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. Накрая председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари за всяко вино и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия, докато се оформи единно мнение. Ето какво споделиха от журито по повод на златния медалист Kabile Сира: „Оставяме да бъдем съблазнени от изтънчените аромати на сладки подправки, с нотки на конфитюр от малини, вишна и виолетки. Вкусовите ни рецептори ликуват под въздействието на меките и гладки танини, нотките на черен шоколад и касис“. За другото българско вино във златен медал Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016 експертите посочват: „Това вино с цвят тъмна череша ни напомня разходките в гората в търсене на горски плодове. Следва завръщане в кухнята, където приготвяме фини конфитюри с аромати на ванилия и къкрещи червени плодове, чийто аромат се разлива в цялото помещение. Вкусът е също толкова богат и приятен.”


От останалите награден български изби на конкурса с три отличия тази година се прибира New Bloom Winery. Две от тях са златни медали за розетата в марките Face to Face и PIXELS, актуална реколта 2018 г. Розето Face to Face е от сортовете Каберне Совиньон и Марселан, а това в PIXELS от Гренаш. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция, което поставя България в нова светлина като качествен производител на този тип вина. Повечето наградени български вина със златни медали са от традиционни френски сортове, което дава висока оценка за родното производство и е поредното доказателство, че отговаря на световните тенденции и международни стандарти.