Ново разхлабване на мерките срещу коронавируса готвят здравните власти. Главният държавен здравен инспектор заяви, че това ще се случва постепенно, а първата стъпка вече е  направена - с решението за отпадане на задължителните маски за част от ваксинираните, предаде Нова тв.

Освен мярката с маските,  здравните власти мислят за нови мерки, но под условие - броят на новите заразени за денонощие да не се увеличава отново.


Ако ситуацията остане спокойна вероятно ще- отпадане забраната за свиждания в болниците, ще  разхлабване на режима за влизащи в страната, както и на спортните събития да се допускат повече хора.

Решението за маските ще е тест за здравните власти, който да покаже колко още може да разхлабят мерките. Срокът, който си дават за такова решение, е 14 дни. След това ще се мисли за още облекчения, сред които и възможност за по-свободен режим на движение към страната:

“Има предложение на туризма да се вдигне възрастта на лицата, от които не искаме никакви документи – от 6, на 12 години, които сме склонни да приемем”, посочи доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Следваща стъпка към по-лек режим предвижда и облекчаване на правилата в болниците

„Това е другата тема, знам. И знам колко е болезнена. Защото има хора, които са настанили възрастните си родители в дом, или са с продължителен престой в болница. При по-строг контрол можем и там да позволим тези свиждания”, допълни доц. Кунчев.

Засега обаче, все още не се предвижда отпадане на маските на големи спортни събития и на местата, където се струпват много хора. А отпадане на маските за част от ваксинираните, което вече беше анонсирано, среща отпор  в ресторантъорския бранш:

 „Не е най-правилното нещо, защото ние не можем да проследим – не можем да ги караме да си носят сертификатите, за да видим кой е ваксиниран и кой не е. Това не ни е работа”, посочи Павлин Петров, съпредседател на БАЗ

Други приемат решението като разделение. „Това не би ме накарало да се ваксинирам, това си е личен мой избор, но за мен не е правилно”, посочи Митко, сервитьор.

Митко, който работи в малко заведение в столицата, няма да може да махне маската си и след заповедта, тъй като не е ваксиниран.

Останалите 3-ма, които днес са на смяна в заведението, също нямат поставена ваксина и ще останат с маските си. Въпреки противоречивите реакции, облекченията за ваксинираните ще са приоритет, категоричен е доц. Кунчев:

„Ако искаме да сме готови до есента, когато потенциално очакваме нова вълна, ние трябва да постигнем тези заветни 70 процента, а сега сме далеч.

Това, от което се страхуваме са нови варианти, с нови качества и ние да връщаме мерки. Но вярвам, че това няма да се случи през летния сезон”.

За да постигнем колективен имунитет до есента, броят на ваксинираните на ден трябва да е поне 50 хиляди.  Обмислят се и още мобилни пунктове, като съвсем скоро такива се очаква да бъдат отворени и при спирките на метрото.