Комплексен документ, който най-просто може да се нарече наръчник, ще помага на медиците в страната във всяка една сфера на здравеопазването в борбата с COVID-19.


Документът беше представен от експертния Медицински съвет към правителството по време на извънреден брифинг в МС.

Изготвеният документ обхваща всички потенциално възможни ситуации, пред които могат да бъдат изправени медиците ни в настоящата обстановка. 

„Документът включва резюме, анализ на обстановката, поведение в доболничната помощ, практика към различните групи хора, които могат да попаднат там – здрави индивиди, индивиди с други медицински проблеми и индивиди със съмнение за респираторна инфекция“, поясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.Той уточни, че са включени също поведение в различните отделения – респираторни болести, сърдечно-съдови заболявания, неврологични проблеми, психиатрични проблеми, неонатология, акушер-гинекология и т.н.

„Тук е опростено всичко, за да може колегите максимално бързо и ефективно да се ориентират в ситуацията“, коментира Симидчиев.

Той даде пример как може да възникне следен казус – ако психично болен пациент постъпва за сърдечно лечение, но има и съмнения за наличието на коронавирус. 

„Съществено предимство е, че това е жив документ. Той е съставен от експертни части, които са свързани помежду си. Ако една част се промени, както се променя ситуацията постоянно, ние сменяме само тази част, а останалите остават свързани“, допълни Симидчиев. По този начин медиците ще имат постоянно актуална информация без забавяне.

Целият документ е предназначен само за медицински лица, като той е дълъг 400 страници, но е лесен за ориентиране, подчертаха от Медицинския съвет.