Коледната вечеря е може би един от най-важните моменти по време на Коледните празници, пише Труд бг.

Тогава семействата се събират, заредени с положителна енергия и са готови да се наслаждават на вкусовете, ароматите, емоциите и изненадите на Дядо Коледа.

Всяка една домакиня очаква тази вечер както с огромни вълнение, така и с голямо притеснение. За да не се чудите какво да подготвите, така че да зарадвате своите гости, ето няколко интересни и особено вкусни предложения.

1. Вълшебна питка на конци

Необходими продукти:
• Кисело мляко – ½ кофичка 
• Вода – 200 мл. топла 
• Яйца – 2 бр.
• Прясна мая – ½ кубче  
• Захар – 2 с.л.
• Сол – 1 ч.л.
• Оцет – 1 ч.л.
• Олио – 3 с.л. 
• Брашно – около 1 кг.
• Масло – 50 гр. за намазване
• Семена – микс

 

Маята се активира с  половината от водата, захарта и малко брашно. Трябва да има консистенцията на смес за кекс. Оставя се настрани, докато увеличи обема си (около 15 мин.).

Отделете единия жълтък за намазване, а останалата част от яйцата разбийте с киселото мляко и останалата вода. Пресейте брашното, оформете кладенче и изсипете двете смеси, замесете хубаво гладко тесто, покрийте го и го оставете да втаса.

След като увеличи обема си можете да оформите избраната от вас форма. Вариант е да оплетете питка, да направите слънчице или просто с по-малки топки да оформите маргаритка. Покрийте я и я оставете да втаса, след което намажете погачата с жълтъка и печете на 160 градуса. Питките с кисело мляко стават много пухкави и на конци, а не ронливи като хляб.

 

2. Млечни топки

Необходими продукти:
• Сирене – 150 гр.
• Извара – 150 гр.
• Чесън – 1 скилидка 
• Майонеза – 1 с.л.
• Орехи - смлени
• Нар 
• Маслини – за украса 
• Магданоз – 1 връзка 

 

В купа се смила на каша скилидката чесън (може да се използва и чесън на прах).

На едро ренде се настъргва сиренето и се слага при чесъна. Към тях се добавя изварата и майонезата. Всичко се обърква добре на гъста каша.

С мокри ръце се взима от сместа и се оформят топчета, които се овалват в смлени орехи или накълцан магданоз. За декорация можете да използвате половинки маслини или зрънца от нар, които да поставите на върха на топчетата. 

 

3. Шпиковано свинско 

Необходими продукти:
• Свинско месо – 1.5 кг. свински врат 
• Морков – 2 бр.
• Чесън – 5 скилидки 
• Черен пипер 
• Червен пипер
• Пушен червен пипер
• Олио 
• Мед – 3 с.л.
• Горчица – 2 с.л.
• Соев сос – 100 мл.
• Портокал – 1 бр. 
• Ракия – 50 мл.
• Брашно – 2/3 с.л.
• Масло

Пригответе марината от предходната вечер, в която свинското да престои 24 часа. Тя трябва да включва мазнината, соевия сос, трите вида пипер, меда, сока от портокал и горчицата. Преди да мариновате месото в горната му част с остър нож направете разрези, в които поставете парченца чесън и морков.

При поставянето на месото в тавата, преди печенето, добавете ракията и изсипете част от маринатата. Печете на 200 градуса под фолио за около 2 часа, а после намалете на 180 градуса, премахнете фолиото и печете за още 30/40 мин.

След изпичането загрейте масло в касерола и запържете 2/3 супени лъжици брашно. Добавете останалия сок от тавата, в който се е пекло месото. Резултатът е перфектният сос за свинско.
Поднесете порция от нарязаното шпиковано свинско, полято с няколко лъжици сос и гарнирайте с картофено пюре.

 

4. Коледна баница с тиква и канела

Необходими продукти:
• Кори за баница – 500 гр.
• Тиква – 700/800 гр. настъргана 
• Олио 
• Орехи - 10 гр. смлени 
• Захар – 150 гр.
• Канела – 1 ч.л.
• Масло – 50 гр. 

Разбъркайте настърганата тиква с канелата, захарта и натрошените на ситно орехи. Обработете тиквата на котлона, докато омекне малко и захарта се стопи.

Взимайте по 2 кори и ги намазнете добре с мазнина. Слагайте по дължината от плънката и навийте на руло. Подредете корите една до друга в правоъгълна или квадратна намаслена тава.

Разпределете малки парченца масло на повърхността. Баницата се изпича до хубав загар. След изваждане я запарете. Поръсете я с пудра захар.