Шведското правителство въведе днес най-строгите досега мерки с цел да бъде овладяна втората вълна на пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс. 

Те бяха обявени на пресконференция от премиера Стефан Льовен.

Ограниченията включват затваряне до 24 януари на фитнес залите, басейните, библиотеките, както и препоръка да се носят маски в обществения транспорт във върховите часове. "Правим това, което правихме през цялото време на пандемията - правилните мерки в правилното време", каза Льовен.

Досега Швеция упорито отказваше мерки от карантинен тип, оставяйки отворени повечето училища, бизнеси и ресторанти по време на пандемията. Втората вълна на заразата обаче доведе до рекорден брой на заразените всяка седмица през последните два месеца. Властите бяха призовани да затегнат ограниченията.

"Тази година Коледа ще бъде необичайна. Положението остава сериозно и затова правителството предприема нови мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията", посочи премиерът, цитиран от ТАСС. 

Максимално допустимият брой хора в една компания в ресторант се намалява от 8 до 4. От 24 декември продажбата на алкохол ще е забранена не от 22 ч., а от 20 ч. Въвежда се и таван за брой на клиенти в магазините и търговските центрове.

"Ако тези мерки не дадат очаквания резултат, правителството смята да затвори тези заведения", добави Льовен.

Броят на заразените в Швеция достигна 367 120, а на починалите от началото на пандемията - почти 8000. Смъртността на глава от населението в Швеция е няколко пъти по-висока, отколкото в съседните скандинавски страни.