24 май да се преименува от Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Ден на българската писменост, просвета и култура, предлага ВМРО.

Предвижда се това да стане с промяна в Кодекса на труда, свързана с празниците в Р България, обясни на брифинг пред журналисти в парламента Красимир Богданов/"Обединени патриоти"/. Той не изключи възможността за последващи претенции на други държави.

Според съпредседателя на ПГ на ОП Искрен Веселинов предложението е продиктувано от необходимостта да се постави точка на дебата каква азбука е кирилицата.

След среща с НПО-та взехме решение за поправката, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че, ако глаголицата и да има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българската земи, за нуждите на българската държава.

Що се отнася до оттегления днес от Патриотите законопроект за промени в закона за политическите партии, който трябваше да бъде гледан в пленарната зала, Веселинов обясни, че им е било припомнено за договорка да се създаде работна група за промяна във финансирането на партиите. Все пак той подчерта, че те не се отказват от предложенията си и ще поставят въпроса и на следващия председателски съвет.

Новият зам.-министър на екологията Славея Стоянова не е предложение на ВМРО, доколкото разбирам, просто е предложен експерт за тази длъжност, квотата си е на ГЕРБ, коментира още съпредседателят на ПГ на ОП.