До края на годината в съда да бъдат внесени обвиненията срещу Мариус Цаков, Иван Леков и Александър Томов – такава надежда изрази Роман Василев, заместник-градски прокурор на София, пред Дарик радио.
„На заместник-областния управител на Софийска област Мариус Цаков е подготвено окончателно обвинение и до края на годината ще бъде внесено в съда. Делото срещу заместник-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Иван Леков е почти финализирано. Считам, че и то до края на годината ще бъде внесено”, обясни Василев.


Във връзка с информацията, че тази седмица се повдига обвинение срещу Александър Томов за присвояване на 29 млн. лева чрез продажба на недвижими имоти, от които нищо не е постъпило в „Кремиковци”, Василев коментира: „Има виновни за определените сделки, за които прокуратурата е повдигнала обвинение, и се надяваме до средата на декември – между 4 и 15 – да бъде предявено делото и до края на годината да бъде внесено в Софийски градски съд. За присвояване в особено големи размери престъпленията се наказват от 15 до 30 години затвор”.


По случая с бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Христо Лачев, заместник-градският прокурор обясни: „Беше повдигнато обвинение за укриване на доходи на него и на съпругата му, има влязъл в сила данъчно-ревизионен акт, делото е внесено в съда и му е повдигнато ново обвинение за присвояване, има още две други дела за присвояване и едно за безстопанственост. Всичките тези обвинителни актове се надяваме да бъдат внесени и той да получи съответното наказание”.


„Ако документите на ОЛАФ станат доказателства в български съд ще бъде добре, за да не се преповтарят и да се търсят доказателства от наша страна по линия на международното сътрудничество. Това ще ускори нещата процедурно”, коментира Василев по отношение на тромавата правна система. /БЛИЦ