Във веригите вече се продават готови боядисани яйца за Великден. Това съобщава „Монитор“ след направена репортерска проверка. 
Яйцата са предварително сварени и обагрени в различни цветове, а според етикета идват от Германия. Трайността на партидата е до сряда, което е повече от 10 дни преди празника. Но на тях изрично пише великденски яйца, което може да подмами хората и съответно да доведе до случаи на натравяния.

Цената за кутия с 6 яйца от клас А и размер М е 3,99 лева, което означава, че единичната бройка би ни излязла 40 стотинки. В съдържанието на стоката пише още, че продуктът е без ГМО, а кокошките, които са снесли яйцата са подово отглеждани.
Според експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) няма нищо нередно в това търговците да ни предлагат боядисани яйца, стига да се съхраняват в хладилник и на подходяща температура.

Те обаче съветват потребителите да бъдат изключително внимателни, когато купуват подобни готови продукти, и да следят срока на годност на опаковката.
 
В магазините вече се продават и бои за яйца за наближаващото Възкресение. Цветовете се предлагат в най-различни разфасовки - таблетки, прахчета, ампули и капсули. Независимо обаче колко са скъпи багрите за предстоящия празник, почти 100% от оцветителите са направени от вредните Е-та. От изписания състав на етикета разбираме, че в багрилото се съдържа Е-122 или т.нар. азорубин. Това е оцветител в червен цвят, който основно се използва за оцветяване на великденските яйца, и предизвиква алергии и обриви и е особено опасен за асматиците.

На друга опаковка пък виждаме Е-422. Тази добавка е категорично забранена за употреба от хора с бъбречни заболявания и нарушено кръвообращение. Повишеният прием на веществото пък може да доведе до силно обезводняване на организма. Въпреки това неблагоприятно въздействие върху човека, съставката намира широко приложение в сладкарската промишленост и в производството на алкохолни напитки.

Освен тях на пакетчетата бои са изброени и много други химични съставки като Е-102, Е-110, Е-133 и Е-174. От Агенцията по храните обаче обясниха, че в боите за яйца позволените съставки са много и почти няма ограничения, тъй като реално ние не консумираме черупките и няма опасност за нашето здраве.
 
Цените на боите пък са най-различни. Тръгват от 29 стотинки и стигат до 3 лева. Разбира се, има и доста по-скъпи бутикови бои, които не се предлагат навсякъде в търговската мрежа.

Предлагането на козунаци в големите вериги обаче е все още ограничено и изборът не е голям. Великденски хляб със стафиди струва 2,19 лв. за 450 грама, а с шоколад – 2,49 лв. В малките квартални магазинчета са пуснали и по-малки разфасовки от 250 грама, а цената на подобно малко козуначе е 1,60 лв.
 
ЕКСПЕРТЪТ:
Издържат в хладилника до 6-7 дни

Боядисани яйца за Великден, трябва да се сложат веднага след направата им в хладилника, но не бива да се държат в него повече от 5-6 дни, каза алергологът проф. Никола Александров. По думите му температурата там е 3-4 градуса над нулата и това спомага за развитието на патогенни организми в тях. За това след този срок те трябва да се изхвърлят.

Професорът съветва да купуваме всички храни за празника от легални магазини, а не от пазарищата или от улицата. „За боите за яйца, произведени незаконно обикновено се използват текстилни бои, които са опасни за здравето”, добави той и посъветва да не използваме за домашния козунак подсладители, а захар.

Според експерта, третата, опасност по Великденските празници след развалената храна и опасните вещества в нея е преяждането. „То е особено опасно за страдащите от болести на жлъчката и стомаха. На едно хранене не бива да ядат повече от 3-4 яйца. В противен случай страданията им могат да се изострят. Хората, имащи проблеми с панкреаса не бива да консумират обилни количества алкохол с мазни храни”, предупреждава проф. Александров.
 
Даваме от 40 до 75 ст. за снесени от биококошки
Даваме от 40 до 75 стотинки за яйце за Великден, ако искаме да ядем екологичен био продукт от свободни кокошки. Офертата за по-ниската цена е на малка българска ферма в един от сайтовете за био стоки. Така за 10 яйца цената е 3,95 лева, като производителят ни гарантира високото качество на продуктите. Друг стопанин пък ни предлага яйца от пасищни кокошки, като за 6 броя яйца от среден размер ще трябва да се бръкнем за 4,49 лева. Така едно яйце ще ни излезе по около 75 стотинки. Пъдпъдъчите яйца пък се търгуват по 2,20 лева за 12 бройки.

За празника можем да си закупим и домашно приготвен истински кашкавал от краве мляко, което не е преработвано или обезмаслявано. Цената за разфасовка от 450 грама е 11,60 лева, което означава, че за кило ще трябва да дадем около 25 лева. Половин кило козе сирене пък струва 10,72 лева.
 
ДВЕ СЕДМИЦИ ПРЕДИ ВЪЗКРЕСЕНИЕ
Агнешкото удари 20 лева

Две седмици преди християнския празник Възкресение агнешкото удари цена от почти 20 лева в столичните хипермаркети. Агнешки котлет нарязан се предлага срещу 19,99 лева за кило, а цял котлет за 18,99 лева. Ребрата пък струват 9,99 лева. Така се оказва, че още сега цените в търговската мрежа надхвърлиха очакванията на браншовиците, че кило агнешка мръвка ще стигне 15 лева за Великден.

В момента заради голямото предлагане на агнета животните се изкупуват по 4,20 - 4,50 лв. за килограм живо тегло. И едва преди Гергьовден изкупната цена на агнетата има шанс да се вдигне.

От Националната асоциация на овцевъдите обясниха, че както винаги преди празника, по магазините ще се продава и размразено месо от Нова Зеландия или Австралия или от заклани у нас румънски агнета, продавано за нашенско. Размразеното месо може да се познае, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица и при натиск е еластично и възвръща формата.