За Цветница – 17 април, НИМХ обявиха жълт код в цялата страна за валежи от дъжд, които заради застудяването ще преминават в сняг.
 

Над Северозападна, Североизточна и Югоизточна България се очакват валежи предимно от дъжд, придружени от усилване на вятъра.

Предстои бързо и значително застудяване, а максималните температури ще са между 6° и 9°, малко по-високи – в Източна България.

БЛИЦ припомня, че още в събота синоптиците предупредиха, че сняг, дъжд и гръмотевични бури идат към България.

"Днес ще настъпи съществена промяна на времето", уточни дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология Евгения Егова.

През нощта вятърът започна да се ориентира от североизток, а днес ще се усили и ще е умерен, в Северна и Източна България - временно силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, днес вечерта и през нощта срещу понеделник, в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг.

Днес на много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта - между 8° и 13°, в София - около 10°, а привечер - от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони, в София - около 3°.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.

По Черноморието ще бъде облачно, около и след обяд на много места с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в южните райони, има условия за значителни количества. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта ще са 10°-14°, а привечер 5°-7°. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг, сутринта под около 1200 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни.

Преди обяд вятърът все още ще има южна компонента, но до вечерта навсякъде ще се ориентира от североизток и ще е умерен до силен и с него по проходите ще се създават условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температури ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната