През изминалите дни екипът на Meteo Balkans ("Метео Балканс") следи внимателно предстоящата валежна обстановка. Според прогнозите на глобалните модели, в следващите два дни ни очакват значителни валежи, които бяха прогнозирани още в началното на седмицата. 

Зимата се завръща още от събота вечер и така ще продължи до сряда

Добрата новина е, че за Великден времето отново ще е пролетно. 

Ужас, сняг и дъжд идат към България!

Последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) към днешна дата (15.04) прогнозират, че в събота срещу неделя ще започнат валежи от дъжд, които късно следобед и през нощта срещу понеделник в Предбалкна и по високите полета от Западна България ще преминат в мокър сняг. 

Температурите в страната ще се понижават, а вятърът ще се усили и ще е от североизток. Най-усложнена ще е обстановката по планинските проходи, като там се очакват по-значителни валежи от дъжд, а следобед ще преминат в сняг. Възможни са и заледявания. 

Причината за лошото време е преминаващ в неделя южно от България средиземноморски циклон, който ще създаде значителна валежна обстановка.

Валежите в страната ще се усилят, като по-значителни ще са те след обяд и късно вечерта в Югозападна и Северна България, а следобед и през нощта срещу понеделник - и в Югоизточна България.  

Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Източна България, тъй като през следващите часове валежите у нас могат да предизвикат локални наводнения!

Валежи и гръмотевици очакваме и в събота, но на по-малко места.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната