Нов метод за точене на пари от наивници измислиха хитри измамници у нас. Схемата е променена малко в сравнение с предходните, но залага на това човекът, който чете, да не е достатъчно добре запознат с работата на МВР и Прокуратурата и да се подведе, че действително е започнало разследване срещу него, пише flagman.bg.

Получавате писмо, адресирано не до вас, а до „На вашето внимание”.

С него ви съобщават, че срещу вас е започнало разследване от Централното управление на национална жандармерия Бригата за защита на малолетните и непълнолетните. Цитиран е някой си чл. 390-1 от НПК, за който още от първа проверка става ясно, че няма общо със съдържанието на продължаващия в измамното писмо текст.

„Вие сте виновен за използването на интернет (сайт за запознанства, обмен на имейли, социални мрежи) с непълнолетни, като представяте, споделяте, разпространявате, обменяте и сексуално злоупотребявате с непълнолетни без използване на сила. Голите снимки, които изпращате на непълнолетни и обратно, са заснети от нашия киберджендър и представляват доказателство за вашите престъпления.

Моля, свържете се с Г-н Borislav BORISOV Български полицай, главен инспектор, зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), Централно управление на Национална полиция, Бригада за защита на непълнолетните, и възможно най-скоро, за да разрешите тази ситуация, която може да се дължи на вашето незнание”, пише в отварящия абзац от измамата.

Веднага правят впечатление няколко неща – знаци, които би следвало да видите, за да се убедите още на този етап, че се касае за схема. Първо, разбира се, е правописът и словоредът. Второ въпросният главен инспектор и „Български полицай” е изписан с латински букви по незнайни причини. Трето – описаната за контакт със зам.-директора на СДВР принадлежи към hotmail – платформа, която в системата на МВР категорично не се използва, тъй като Министерството разполага със свой собствен домейн и своя собствена електронна поща.

Ако това не ви е достатъчно да разберете, че се касае за нагла измама, то редовете по-надолу би следвало да са.

Там пише, че пред вас има две опции – да отидете на „съдебно производство”, което би ви заплашило с между 2 и 5 години затвор и глоба до 75 000 евро (забележете – сумата е в евро, а не в левове, въпреки че в Наказателния кодекс всички суми са в BGN); или да „уредите спора по взаимно съгласие”.

С кого точно ще уреждате спор не става ясно, но трябва да се плати „фиксирана” глоба в размер на 2705 евро, описани словом като „ДВЕ ХИЛЯДИ СЕДЕМ И ПЕТ ЕВРО”. Въпреки това обаче пак ще ви бъде наложена условна присъда от 6 до 12 месеца, която обаче няма да се отрази на свидетелството ви за съдимост.

Видно от адреса за кореспонденция пък – „в сътрудничество с Франк (кой точно?), „Командир Borislav Borisov” може да бъде намерен на адрес „5 rue Patriarche Немски – СОФИЯ”. Едва ли е нужно да се описва повече въпросната измама. Но все пак ето и два кадъра, заснети от бургазлийка на висок пост в Община Бургас, която е получила писмото по-рано днес.

Много е вероятно по самото писмо, получено от бургазлийката, все още да има пръстовите отпечатъци на измамниците, които би следвало лесно да бъдат сверени в системата на МВР и да се достигне до отговорните за този пореден нагъл опит за измама.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук