Търговците с масови нарушения при следпвазничните разпродажби. За това сигнализират от Национална асоциация за защита на потребителите (НАЗП).

Послания "Разпродажба", "Само сега", "Топ цена" върху червени етикети примамват потребителите за следпразнични покупки при съмнителни условия, твърдят от асоциацията.

Търговци масово опитват да пласират изостаналата продукция с некоректни съобщения за отстъпки. Това е установила проверка на /НАЗП/ на състоянието на пазара. Проверката е извършена през уикенда, след като по Великден също са регистрирани множество нарушения, по сигнали на граждани за нелоялни практики от търговците.

През последната седмица хит при „намаленията“ са липсващи стари цени и период, в който ще се прилага отстъпката. По закон всяко съобщение за намаление на цените задължително трябва да посочва срока, през който стоките и услугите се продават с намалени цени. Целта е потребителят да е наясно докога ще може да се възползва от условията на офертата и да не взима импулсивни решения. 

Според асоциацията, където е посочен период на намалението на великденски лакомства (шоколадови зайци, яйца, пилета и пр.) и играчки, той често е с продължителност близо два месеца, което също е нарушение. Съгласно Закона за защита на потребителите съобщението за намаление не може да се прилага по-дълго от един месец. В тези примери търговците са направили опит да се „застраховат“, като са изписали думата „Разпродажба“, но това в случая не ги прави по-малко нарушители, пишат от асоциацията.