Започнаха засилени проверки на стъклопакети и дограма. Вече са открити и първите нарушения. Най-често те са свързани с липса на необходимите документи и маркировки за качество. 
През първия ден на проверки са инспектирани 284 броя от 26 вида стъклопакети при 9 производителя в София, Пловдив, Русе, Шумен, Бургас и Враца. При нито един не е открита задължителната маркировка СЕ.

Всички проверени са били без декларация за експлоатационни показатели и без оценено съответствие. Това означава, че всички производители произвеждат и предлагат продукцията си, без да са преминали изискваните от закона изпитвания при нотифицирани от Европейската комисия органи за оценяване на съответствието.

Продукцията в проверените обекти е била спряна от продажба. Глобите за нарушителите варират от варират от 5 000 до 15 000 лв. Само един продукт от всичките 284 е разполагал с необходимата съпътстваща документация, уточнява Нова тв.

При покупка на дограма потребителят трудно може да разбере какъв стъклопакет е вложен. Затова е необходимо при монтажа на дограмата да изискате от производителя декларация за експлоатационни показатели, с което той поема отговорността за произведения от него продукт по отношение на качеството, напомнят от Държавната агенция за метрологичен контрол.