По информация на българското посолство в Киев, от 09.00 ч. на 28.11.2018 г. до 09.00 ч. на 28.12.2018 г. в Украйна е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска. Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др., се съобщава във Фейсбук страницата на Министерството на външните работи.
 
Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.
 
Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват:
– организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията;
– засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове;
– евакуация на населението и предприятията от опасни райони;
– въвеждане на комендантски час;
– въвеждане на контрол върху средства за масова информация;
– възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията;
– използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната.
 
Министерството на външните работи на Република България съветва българските граждани пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната да предприемат следните мерки:
– да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;
– да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;
– да следят за актуална информация в медиите;
– да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.
 
При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.