Д-р Димитри Рихтер е президент на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология, член на Европейското кардиологично дружество и член на Американската сърдечна асоциация. Близо 20 г. е ръководител на Клиниката по кардиология в болница Euroclinic в Атина, Гърция. Д-р Рихтер е специалист по превенция и лечение на коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане.


Бездимните алтернативи са доказано по-малко вредни от традиционните цигари, казва президентът на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология д-р Димитри Рихтер.

Първото нещо, което всеки лекар трябва да направи по отношение на своите пациенти пушачи, е да се опита да ги убеди да спрат цигарите. Но ако те не могат или не искат, както много често се случва, тогава е добре да се препоръча на пациента да премине към по-малко вредни бездимни алтернативи като електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн. Това заяви ръководителят на кардиологичното отделение в болницата Euroclinic в Атина и президентът на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология д-р Димитри Рихтер в интервю за БНР.

 „Не трябва да забравяме, че има едно устройство за нагряване на тютюн, което е получило одобрение за продажба от американската Агенция по храни и лекарства (FDA), която прави много сериозна оценка и преглед на всички науни изследвания за продукта. А такъв тип преглед не сме виждали при останалите алтернативи – електронните цигари, например. Това ни дава повече сигурност, че този продукт е потенциално по-малко вреден“, заяви водещият кардиолог.  

По отношение на електронните цигари, д-р Рихтер уточни, че доскоро тези продукти са се продавали без никаква регулация в САЩ и именно това е довело до епидемията през лятото и есента на миналата година. „Докладваните белодробни заболявания в САЩ се дължат доказано на съдържанието на Витамин Е Ацетат – съставка, която не е одобрена и е била добавяна нелегално в течностите за електронни цигари. Затова потребителите трябва да купуват само регулирани продукти от легалния пазар, а не по-евтини течности с неясен състав от улицата или от черния пазар“, заяви д-р Рихтер.

Тази криза, обаче, доведе до фалшиви новини, объркване сред потребителите и в резултат на това спад в потреблението на електронни цигари. Преди дни Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health of England) установи в своя шести годишен доклад за е-цигарите, че в резултат на кризата в САЩ  през 2019 г. хората, които приемат електронните цигари за по-малко вредни от пушенето са намалели с 11% във Великобритания. Недоверието в електронните цигари е в резултат на медийната истерия покрай смъртните случаи в САЩ, фалшивите новини и дезинформацията, че това може да се случи и на регулирани пазари.

Въпреки това, специалистът по превенция на коронарна болест на сърцето д-р Рихтер е категоричен, че регулираните бездимни алтернативи са с доказано намален риск спрямо цигарите и са за предпочитане пред пушенето. Според него лекарите трябва да ги препоръчват на пушачите, които не могат да се откажат, за да се намали вредата върху общественото здраве.

Има редица независими изследвания на учени за въздействието на бездимните алтернативи върху сърдечно-съдовата система, допълва водещият кардиолог. „От тях може да се направи извод, че функцията на кръвоносните съдове се подобрява значително при ползването на такива бездимни продукти в сравнение с пушенето. Т.е те са по-малко вредни за сърдечно-съдовата система от цигарите“, допълва д-р Рихтер пред националното радио.

По отношение на случаите , в които пушачите сместват обикновени цигари с бездимни продукти, д-р Рихтер коментира:

„Двойната употреба на бездимни продукти и на конвенционални цигари, не е препоръчителна. Защото така хората продължават да приемат и вредните катрани от цигарите. Аз препоръчвам хората да се опитат да направят промяната и да преминат изцяло на алтернативни устройства. Това е естествен психологически процес –ако двойната употреба продължи прекалено дълго, хората в крайна сметка се връщат към цигарите и даже пушат повече отколкото са пушили преди. Първото нещо, което трябва да направят, е да спрат да пушат, но ако не могат – нека да направят промяната и да преминат или на електронни цигари или на устройства с нагряване без горене, които са с намалена вреда.“