Военнослужещ от авиобаза "Крумово" е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството. Мъжът е с ранг старши сержант и е с дългогодишен стаж във военното формирование, пишеTrafficNews.

Още в края на миналата година военният започнал да агитира приятели и колеги да извършват преврат, като организират серия протести пред парламента. Облякъл народна носия и заснел видеоклипове в домашни условия, в които призовавал за участие във въоръжени въстания.

Въпросните видеоклипове, където наричал народните представители „поробители”, започнал да разпраща по "вайбър" на военнослужещи и цивилни. Агитирал устно и колегите си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.

Първият незаконен протест е трябвало да бъде на 21 януари пред сградата на Народното събрание в София и да бъде мирен. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание. Вместо протест обаче миналата седмица, военнослужещият бил задържан за 72 часа с прокурорска заповед.

В петък Военен съд – Пловдив го е освободил с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева. Решението на първа инстанция може да бъде протестирано и обжалвано пред Военно-апелативен съд - София, като се очаква от прокуратурата да поискат постоянното му задържане под стража.

Повдигнатото обвинение срещу него е за проповядване на антидемократична идеология срещу Конституцията и ако бъде признат за виновен, може да получи до 3 години затвор или глоба до 5000 лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук