Фалшив цитат разпали война във Фейсбук. Социолог и политик се хванаха на уловката, без да разберат, че става въпрос за шега и започнаха да спорят кой е комунист и кой - не.
 

Всичко тръгва от пост в новата група "Терминални цитати", пародираща тази на протестърите - "Терминал 3". Там е публикувана снимка на социолога Огнян Минчев, приписваща му твърдението: "Комунизмът е толкова страшен, че започнах да се боря с него едва, след като падна!"
 
Забелязал въпросният цитат, бившият депутат от БСП и също социолог Михаил Мирчев не пропуска да реагира в социалната мрежа с коментар, без дори да предположи, че става въпрос за най-обикновена шега: "Уважавам колегата Мирчев. Умен и начетен човек... Но това обяснение на отложена смелост ми се вижда не само дребно, но и малко смешно!"


 
Обиден, Огнян Минчев пише просторен коментар на профила си във Фейсбук:
 
"Михаил Мирчев е блеснал отново - по своя си начин и му се струва, че е на мой гръб. По-долу във форума си ме нарича "безгръбначно" - "...Уважавам колегата Минчев. Умен и начетен човек... Но това обяснение на отложена смелост ми се вижда не само дребно, но и малко смешно..."

Те обичат да се хвалят, че са ти били господари. Когато аз бях студент по социология, баща му, секретарят на ЦК Стоян Михайлов ми преподаваше "Социология на управлението". Всъщност - преподаваше как трябва да водиш пропаганда без да имаш притеснения, че казваш на черното бяло.
 
Клановете от ЦК не могат да се примирят с това, че дойдоха времена, в които не всички позиции в политиката, в науката и дори в икономиката са запазени само за тях. Затова без грам чувство за хумор се опитват да се подиграват. Защо не съм се борил с техния фашистки комунизъм преди 1989-та, та да могат да ме смачкат", оправдава се Минчев.
 
Забелязал все пак грешката си, Михаил Мирчев се оправдава, че е "нов в интернет" и още не е свикнал с Фейсбук.


 
Огнян Минчев, обаче, все още демонстрира, че е дълбоко омерзен от цялата история и плаши всеки, лайкнал снимката му с фалшивия цитат, да бъде лишен от правото да чете постовете му в социалната мрежа.