Двама от всичките 17 човека от наркогрупата на Димитър Желязков-Очите, които по различно време подписаха споразумение с прокуратурата и се признаха за виновни в участие във въоръжена група и за разпространение на наркотици, вече са на свобода. Това съобщи окръжният прокурор Ангел Ангелов, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
Сред “цивилизацията” са вече Георги Джендов и Гроздан Балабанов. На трети човек от групата Митьо Очите предстои излизане на свобода. Васил Александров скоро ще напусне очертанията на бургаския зандан. Той е подал молба за акумулиране на присъдата, но все още се чака решението на съда.
Георги Джендов бе осъден на три години и половина затвор, а Гроздан Балабанов получи две години и половина. Присъдата на Васил Александров бе за една година и шест месеца затвор. Причината да бъдат пуснати толкова рано е, че към излежаването на времето им в затвора са прибавени месеците на арест по време на разследването по делото и предходни арести.
В края на януари тази година 12 души подписаха първи споразумения с прокуратурата. Димитър Желязков-Очите даде личен пример на своите “войници”. След него под споразуменията с прокуратурата “удариха парафа” и Янко Гюров-Поморийския, Йордан Георгиев, Георги Джендов, Димитър Стоянов Желязков, Деян Друмев, Диньо Динев, Гроздан Балабанов, Йордан Кънев, Стефан Хаджиев –Котката, Петър Петров и Иван Радев. Повече време да узреят с мисълта за споразумение беше необходимо на трима от бандата на несебърския Ал Капоне. Новак Купенов, Веселин Василев-Цайса и Васил Александров подписаха месец по-късно споразумения. През месец юни последни капитулираха и сключиха споразумения с магистратите Петко Бобчев и Недко Костадинов.
Присъдите на участниците в наркогрупата са различни от една година до 5 години лишаване от свобода. Самият Димитър Желязков бе осъден на четири години и шест месеца. По-голямата част от участниците в наркогрупата бяха задържани през април 2007 г. при съвместна акция на полицията и прокуратурата.
Марина Шиварова, БЛИЦ