Ако не сте изкушени от всекидневното проследяване на новините за Темида, може и да сте пропуснали факта, че в рамките на 10 дни потъналият в забвение бивш шеф на Върховния касационен съд и неуспял кандидат на ДБ за президент Лозан Панов изпрати второ писмо до медиите.

Подобно на първото, с което настояваше за оставката на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, и второто му послание е доста неясно, неубедително и изглежда като писано от човек, който много иска да каже нещо, но „няма желание“. Така във второто си писмо Панов поставя питания по какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как така ВКС изпрати на СГП веществените доказателства и секретните материали с данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главен прокурор.

Каква е причината за тази необичайна медийна активност на Панов, който след краха на президентската си кампания потъна напълно от публичния хоризонт? И дали тя има нещо общо с факта, че името на Панов всъщност до този момент е единственото пряко изречено от самия Мартин Божанов – Нотариуса като човек, с когото го свързва голямо приятелство.

В репортаж, излъчен от bTV преди седмица, бе пуснат част от аудио-запис на съдебно заседание, проведено на 14 януари 2020 година, което се гледа от съдия Владислава Цариградска. Делото е имотно, а страна по него е бил самият Нотариус, който иска отвода на съдийката, тъй като знаел от свой приятел, че тя го мрази.

„Също така сподели и с мен, че омразата на председателя на състава към мен и адв. Атанасов произхожда от това, че ние сме в близки приятелски отношения с лице, което заема висок пост в съдебната власт. Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с Лозан Панов, който също е на снимка с г-жа Владка“, произнася тогава Мартин Божанов.

Същото твърдение повтаря и самата Цариградска пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет при изслушването й месец по-късно, когато тя се обявява за жертва на заплахи от страна на Нотариуса.

„Твърдяха се безумни неща, които после в детайлите ще ви кажа; донесла съм и протоколи, мога да ви ги предоставя. Намесваше се името на председателя на Върховния съд - Лозан Панов. Страната твърдеше, че знаел, че аз съм предубедена към него, защото е много близък с високопоставени хора в съдебната система.

Да, познавал и Лозан Панов, и аз съм се заканвала, че делото ще бъде решено в негова вреда и на адвоката му“, казва тогава Цариградска.

Всъщност гореописаните цитати са публично достояние, но твърде малко медии в страната се решиха да ги публикуват Вместо това удобно решиха да пропуснат името на Лозан Панов като го заменят с многоточие. Истината обаче е като мехурче въздух в дълбока вода и винаги си проправя път към повърхността. Затова вече нееднократно депутати, участващи в парламентарната комисия, разследваща аферите на Нотариуса поставиха въпроса с нуждата Лозан Панов да бъде изслушан.

В крайна сметка неговото име, за разлика от всички други, посочени от говорещите днес по темата „Нотариуса“ лица, наистина е единственото документирано да се посочва от самия Божанов като близък контакт. Факт, който самият Панов не е опровергал и до ден днешен, въпреки двете писма изпратени до медиите в последните 10 дни.

В същото време явно Панов не смее да отрече думите на вече покойния аферист и затова е предприел тактиката на щрауса – заровил си е главата в пясъка по темата с Нотариуса, а рие с крака и хвърля пръст около себе си с идеята да излезе сух от медийната лавина, която смъртта на Божанов предизвика. Или дори ако е възможно да осребри своето участие в днешния десант на Темида.

И тук е момента да цитираме великия Уей Дайер, който е казал: „Винаги си задавай въпроса дали си част от проблема или част от решението?“. Е, ако погледнем биографията на Панов, за когото дори близкия му приятел Христо Иванов казва, че в живота си има „Черен лебед“, можем ясно да заявим, че трудно би могъл да се нарече „част от решението на проблема“.

Всъщност репликата за „Черния лебед“ излезе от т. нар стенограми от аферата „АРГО“, в която политици, НПО-та, медии и олигарси провеждаха „кастинг“ за нов президент през 2016 година. И докато се чудеха дали да заложат на кандидатурата на тогавашния шеф на ВКС Лозан Панов (когото 5 години по-късно в крайна сметка издигнаха за държавен глава) и доколко могат да се надяват на финансиране от обвързания с Кремъл банкер Цветан Василев, хората от „АРГО“ разкриха доста от опасните връзки, които ги държат в тази сложна плетеница.

В записите, освен сегашният лидер на „Да, България“ Христо Иванов, участваха още бизнесменът, за когото самият Бойко Борисов обяви, че е кадрувал в първите му правителства Иво Прокопиев и журналиста Николай Стайков – бивш кадър на Прокопиев, а днес част от НПО-то „Антикорупционен фонд“. Същите, които днес уж разплитат връзките на Нотариуса с Темида, но също удобно пропускат връзките му с Лозан Панов. Същата плетеница всъщност и сега се опитва да пробута свои хора по върховете на Темида по доста интересна схема.

Която беше описана в едно интервю на новата звезда на „реформата“ в Темида – скандалната съдийка Владислава Цариградска така: „Съдебна система, при която главен прокурор е Андрей Янкулов (част от екипа на „Антикорупционния фонд“, правил журналистическо разследване за Мартин Божанов-Нотариуса), правосъден министър да е Мирослава Тодорова (бивш председател на ССБ), а Нели Куцкова (също бивш председател на ССБ) – шеф на КПКОНПИ. С някои добавки това би била и моята подредба, но освен, че си представям Андрей Янкулов главен прокурор, си представям и да съм негов заместник“.

От това интервю всъщност има и друг цитат, който не е толкова тиражиран в медиите, в който Цариградска признава, че реално не разбира нищо от наказателно право. Явно това не й пречи минути по-късно да обяви пред цяла България, че въпреки пропуска си в юридическите си знания, няма драма да стане зам.-главен прокурор. Няколко дни по-късно от второто писмо на Панов стана ясно, че явно наистина не е проблем да не познаваш закона, но да си бил по върховете на Темида.

„Вторият ми въпрос е във връзка с изпратените на ВКС от Софийска районна прокуратура (СРП) веществените доказателства и секретните материали с данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главен прокурор. На какво законово основание те са върнати на 31.08.2023г. на подчинената му Софийска градска прокуратура?

Отговорът на този въпрос е наложителен в контекста на обстоятелствата, че от 31.08.2023 до 31.01.2024г. са налице един осветен свидетел със заплаха за живота си и един труп“, пише ударно Панов във второто си писмо до медиите. Ами, четете ги тия закони, господин съдия!

Ден по-късно отговорът дойде от настоящия шеф на Наказателната колегия и зам.-председател на ВКС Лада Паунова. В телевизионно интервю се наложи магистратът да изнесе кратка лекция по право на своя бивш шеф във ВКС като ясно обясни, че по закон е задължена да ги върне, като обясни, че нормативната уредба не й позволява не просто да направи копия на тези материали, а дори и да разпечата пликовете, в които са били получени.

Просто защото подобно действия от нейна страна, без да е оторизирана по закон би означавало да опорочи доказателства.

„Ако не ги бях изпратила, можех да бъде укорена, включително и за престъпление срещу правосъдието“, каза Паунова и допълни, че се надява материалите вече да са при специалния прокурор Даниела Талева, която на свой ред ги е изискала от СГП.

И тук е момента да се отбележи, че е време самият Панов да отговори на въпросите, които логично произтичат от тази история:

Какви са били отношенията му с убития Мартин Божанов – Нотариуса и тези контакти използвани ли са, за да се влияе по текущи дела?

Какви са връзките на Панов с различни кръгове за влияние в съдебната власт, включително такива, за които се твърди че са част от групата за обществен натиск на олигарси?

Каква е причината близкият му приятел Христо Иванов да нарича съпругата на Панов – Елизабет „Черен лебед“ и има ли тъмни тайни в биографията им, които ги правят зависими от сенчести структури в страната?

Каква е ролята на Панов в опитите за овладяване на Темида в полза на олигарси и подсъдими лица и ще получи ли за активното си участие в „делкането“ на съд, прокуратура и регулатори сега нов пост по върховете на съдебната власт?

От всичко казано до тук ясно е единствено, че за пореден път група от зле подготвени по юридически въпроси лица е протегнала ръце към съдебната власт с надеждата да я овладее в своя полза. Дали това ще се случи – надяваме се, че не. Защото противното би сложило край на правовия ред и демокрацията в държавата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук