При електронното плащане през сайта на НАП няма да има начислени такси, заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров. В други случаи на електронно разплащане чрез електронно банкиране е възможно обаче да има. За да се възползваме от данъчни облекчения като ранно заплащане, първо трябва да се уверим, че нямаме неизплатени задължения, допълни той.

Тази година промяната е значителна, заяви Росен Бъчваров. Според него проблемът преди е бил в случаите, когато гражданите плащат в последния възможен момент, а парите пътуват определено време. Заради това забавяне се е начислявала лихва.

Има два начина за заплащане в момента - чрез т.нар. виртуален ПОС терминал и чрез ПОС терминали на гишетата в НАП. Така трансферът на средства ще отнема малко време, като няма да има начислени банкови такси и лихви. НАП признава часа и деня на нареждане на плащането при плащане чрез интернет банкиране, успокои Росен Бъчваров.

"Интернет банкиранията на различните банки са различни. Възможно е да има такса, но ако използвате сайта или офис на НАП, тогава, независимо от банката ви, ще платите без такса", обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

5% отстъпка за ранно деклариране и плащане до края на януари, както и други данъчни облекчения, са възможни, ако няма неплатен стар дълг, припомни Бъчваров. Преди да се подаде данъчна декларация, с която гражданите имат намерение да се възползват от отстъпка, е добре първо да проверят имат ли забравено задължение чрез персоналния си идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Тази година юридическите лица ще предават данъчна декларация само по електронен път, а т.нар. нулеви декларации няма нужда да се подават. Росен Бъчваров заяви, че се забелязва процес на „изсветляване“ на приходите. Значително расте доброволното спазване на закона, допълни Бъчваров.