18 от 20 лекари в МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово са подали днес оставки, съобщи за БЛИЦ председателят на лекарския съюз в здравното заведение д-р Дориана Маринова.

Оставките на медиците са били решени днес на заседание на Лекарския съюз. Двамата, които не са подали такива, просто не са били днес на работа. Оставките са с едномесечно предизвестие. Преди дни Медицинският съвет е изпратил писмо до ресорното министерство, общината и ОбС Карлово.

В него недоволните специалисти в бели престилки са категорично против откриването на новия денонощен кабинет, който стартира в болницата. Те заявяват, че дейността му ще се дублира с работата на Спешна помощ. Пишат още, че здравното заведение няма изискване по стандарт за такъв кабинет. В болницата има приемни кабинети, в които по график се приемат болни, а лекарите осигуряват 24-часови дежурства и здправното заведение е обезпечено със специалисти. 

Ако проблемът спешно не се разреши, Карлово ще остане без болница. БЛИЦ се свърза с управителя на МБАЛ "Д-р Киро Попов" д-р Христо Пелев. Той каза, че на Медицински съвет колегите му са дебатирали по казуса и не са съгласни с решението на Областния щаб да бъде разкрит такъв кабинет, въпреки, че вчера областният управител Дани Каназирева го обяви официално в Карлово. 

В понеделник д-р Пелев ще разговаря с кмета д-р Кабаиванов, с председателя на ОбС Карлово Доньо Тодоров и с председателя на Здравната комисия в местния парламент д-р Стоянка Делевска, за да решат какво да правят. Паралелно с това обаче д-р Пелев заяви, че кабинетът ще стартира официално работа от понеделник. Той допълни, че опасенията на лекарите са, че джипитата ще започнат да изпращат пациенти в новия кабинет, но той според управителя е предназначен само за болни, които са за Спешна помощ. 

Припомняме, че карловската болница е една от малкото в областта, в които се приемат и лекуват болни от КОВИД-19. Такива заразени пациенти обикновено се лекуват в пловдивските здравни заведения. 

Пред БЛИЦ областният управител Дани Каназирева коментира, че този проблем с липсата на приемен денонощен кабинет съществува от доста години. Граждани многократно са подавали сигнали.

РЗИ ме информира за същото със свой доклад сред извършена проверка. Заради това, за да се спази закона, според който всяко лечебно заведение трябва да осигури 24-часова медицинска помощ ,се открива този кабинет. Напускането на кадрите е въпрос на мениджмънт, няма как да не бъде спазен, обясниш Каназирева.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ