Вътрешната комисия в парламента отхвърли исканите от МВР промени в закона за електронните съобщения, които развързват ръцете на службите да следят безконтролно интернет комуникациите. Становището на комисията обаче не се споделя от БСП и ДПС и според mediapool.bg в пленарна зала разрешението ще мине.
Представителите на двете партии във вътрешната комисия гласуваха тя изобщо да не обсъжда текстовете, тъй като те се дискутират в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение. Тогава в комисията вече присъстваха повече депутати от опозицията, които заедно с НДСВ решиха да разгледат измененията и отхвърлиха исканите от МВР промени.
"Въпреки съпротивата на част от колегите законопроектът беше разгледан от вътрешната комисия и беше отхвърлен като противоречащ на конституцията и НПК", каза след заседанието на комисията председателят й Минчо Спасов (НДСВ).
Според него започналото обсъждане в пленарна зала е грубо нарушение както на разпореждането на председателя на парламента Георги Пирински, така и на правилника на НС.
Още миналата седмица Георги Пирински обяви, че на председателски съвет е решено първо да има общо становище на трите комисии – вътрешна, транспортна и по европейски въпроси. Неговите указания обаче не бяха спазени.
Очаква се измененията да бъдат гласувани в пленарната зала в четвъртък, а от НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети и МВР ще има абсолютен достъп до трафичните данни.
Наскоро парламентът отхвърли възможността МВР и ДАНС да следят безконтролно трафика в глобалната мрежа. Михаил Миков обаче обвини законодателите, че така са "отрязали ръцете" на МВР, на което се отнема възможността да работи по "горещи следи". Президентът Георги Първанов пусна закона, но с особено мнение и препоръча ревизия в исканата от Миков посока.
Така се стигна до заседанието на транспортната комисия преди десети дни, когато БСП и ДПС гласуваха поправката, макар и с фрапиращо нарушение на парламентарния правилник, който гласи, че отхвърлен законопроект може да се преразглежда след съществени промени и в следваща пленарна сесия.
С измененията ще бъде въведен безконтролен достъп на МВР до данните в Интернет и телефонните разпечатки. Преди месец парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки от мобилните оператори и от интернет доставчиците само "при съмнения за тежки и компютърни престъпления" и то след съдебна санкция.
Веднага след приемането на закона вътрешния министър Михаил Миков обяви, че ще настоява за промяната му, защото разпоредбата затруднявала борбата с престъпността. Дни след това депутати от БСП и ДПС внесоха проект за промяна на закона, подготвен от МВР. Според проекта операторите ще бъдат задължени да предоставят на спецслужбите неограничен достъп до сървърите си. /БЛИЦ