България е сред държавите-членки на ЕС с най-лош показател по брой ранени и загинали при пътнотранспортни произшествия. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК.

„За мен е чест да открия днешната тематична конференция по пътна безопасност“, каза Маринов. „Пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а в глобален мащаб. Всяка година около 1 млн. и 200 хил. души загиват при ПТП в света. Щетата достига милиарди долари“, каза Маринов.

По думите му, ако не се предприемат спешни мерки до 2030 г., катастрофите ще са петата основна причина за смъртност в света.

„В тази връзка е важно да се отбележи, че ЕС и отделните му държави членки вече от години работят активно за повишаване на безопасността на движението по пътищата“, коментира Маринов, цитиран от Фокус. По думите му ЕС като цяло и България в частност все още са далеч от заложените цели в стратегията по пътна безопасност.

От началото на година при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас, на практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата", каза Маринов.

„На тези проблеми няма бързи и универсални решения. Факт, е че ако се използват като политическо оръжие, няма как да постигнем успех“, подчерта още министърът на вътрешните работи. По думите му ако се работи с неправителствени организации, частния сектор и се намират и предлагат конкретни решения може да сме сигурни, че правим всичко, което зависи от нас. „Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет на правителството, но не бива да забравяме , че тя е право и отговорност на всеки гражданин. Пътната безопасност е сложен комплекс от обществени отношения“, посочи вътрешният министър. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!